latinica  ћирилица
03/07/2015 |  18:37 | Аутор: СРНА

Братунац- "Подриње, некажњени злочин" (ВИДЕО)

На градском тргу у Братунцу данас је постављена изложба о страдању Срба у Подрињу од 1992. до 1996. године под називом "Подриње, некажњени злочин".
Братунац - изложба "Подриње, некажњени злочин" - Фото: СРНА
Братунац - изложба "Подриње, некажњени злочин"Фото: СРНА

Изложба је постављена у оквиру програма сутрашњег централног комеморативног скупа, поводом 23 године од великог српског страдања у околини Сребренице и Братунца на Петровдан 1992. године и у знак сјећања на око 3.500 Срба средњег Подриња које су убили припадници тзв. Армије БиХ у Одбрамбено-отаџбинском рату.

Изложбу чини 20 паноа са фотографијама, факсимилима докумената, списковима убијених и изјавама свједока о страдању српског народа и починиоцима злочина над Србима у средњем Подрињу.

Историчар Предраг Лозо из Републичког центра за истраживање ратних злочина изјавио је да је изложба постављена као покушај да се изнесе истина и фактографски документи о српском страдању.

- Изложба представља чињенице које показују да је постојала злочиначка намјера и план континуираног организовања злочина, етничког чишћења и уништавања свега што је српско на овим просторима и да је то наставак континуитета српског уништавања из Другог свјетског рата - рекао је Лозо.

Он истиче да ова изложба садржи фактографију и чињенице, односно документе који показују размјеру и бруталност српског страдања у Одбрамбено-отаџбинском рату у средњем Подрињу.

- Фактографски документи приказују да српске жртве нису признате као што су жртве других народа, и неправду коју чини међународна заједница и њени правосудни органи, као и правосудни органи БиХ према тим жртвама и њиховим породицама - нагласио је Лозо.

Ова изложба ће 8. јула бити пренесена и постављена у Сребреници у оквиру меморијалне културно-спортске и хуманитарне манифестације "Петровдански дани", којом се обиљежавају 23 године од великог српског страдања на Петровдан 1992. године, када су муслиманске снаге у сребреничким селима Залазје и Сасе и братуначким Загонима и Биљачи убиле 69 и заробиле 22 Срба од којих се 10 још воде као нестали.

Организатори ове изложбе су Центар за истраживање ратних злочина и Организација породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске.

Сјећање на страдање Срба средњег Подриња, на РТРС од 11.45 часова

У Братунцу ће сутра бити одржан централни комеморативни скуп поводом 23 године од великог српског страдања у околини Сребренице и Братунца на Петровдан 1992. године и у знак сјећања на све Србе средњег Подриња. Радио телевизија Републике Српске уживо ће преносити овај догађај од 11 часова и 45 минута.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић оштро је критиковао правосудне органе БиХ који нису спремни да процесуирају лица одговорна за злочине над Србима у средњем Подрињу и Бирчу, гдје је страдало 3.500 Срба.

- Тамо се десило највеће страдање цивилног становништва у Одбрамбено-отаџбинском рату - рекао је Савановић поводом сутрашњег обиљежавања у Братунцу.

Парастос и прислуживање свијећа за покој душа око 3.500 настрадалих Срба, међу којима и за 69 убијених на Петровдан 1992. године, почеће у 11.00 часова на братуначком Градском гробљу.

У 11.30 предвиђено је полагање цвијећа код Централног спомен-крста.

Предсједник Пододбора Владе РС за обиљежавање значајних историјских догађаја Велимир Дуњић рекао је да ће програм бити настављен обраћањем званичника на градском тргу у 12.00 часова, након чега ће услиједити духовни програм.

Он је додао да су позиви за сутрашњу комеморацију, између осталог, послати свим амбасадама у БиХ, свим српским представницима у заједничким институцијама и свим члановима Предсједништва БиХ.