latinica  ћирилица
03/07/2015 |  18:38 | Аутор: vecernjenovosti

Модричом марширала будућност

У 24 града Републике Српске, од 25. јуна до 5. јула, одржавају се традиционалне Конференције беба. Од 187 малишана, рођених између два Видовдана, на манифестацији учествовало 68 беба...
Конференција беба у Модричи - Фото: Novosti.rs
Конференција беба у МодричиФото: Novosti.rs

 Министарство породице, омладине и спорта у Влади Републике Српске, у жељи да унапреди наталитет, од 2006. године организује Конференције беба, под слоганом "Љепша Српска - бројнија Српска". Ове године од 25. јуна до 5. јула конференције се одржавају у 24 града Српске, по први пут и у Модричи.

На Конференцији беба, иначе, учествују малишани рођени између два Видовдана. Тако је Модрича ове године бројнија за 187 суграђана, а од њих се за учешће на овогодишњој Конференцији пријавило 68 беба.

Светосавска улица у Модричи била је у сриједу најљепше мјесто у граду. Велики број беба, њихових браћа и сестара, родитеља, бака и дека, окупили су се на "Конференцији беба". Сви су подржали ову манифестацију, а баке су некако биле најсрећније.

- Како да не будем срећна. Ово ми је друго унуче, а биће их још - показује бака Госпава Јовановић на кћерку Зорицу која се одлучила одмах и на друго дијете, иако први син нема ни годину дана.

- Мајчински осећај је нешто предивно и то се не може описати, то смо ми мајке благословене да само ми можемо осјетити. Пресрећна сам - каже Зорица.

На овогодишњој конференцији титулу најмлађе бебе понијела је Марија Јаћимовић, која има само 21 дан, најстарија је Николина Дробњак, која је на конференцији славила први рођендан, док Миленко Тодоровић има три брата и сестру, а Горан Кузмановић четири сестре, па су они били бебе са најбројнијом породицом.

- Имамо два сина и, ево, добили смо Николину, којој је данас рођендан. Прославићемо га одмах послије ове манифестације - каже Веселин Дробњак, отац најстарије бебе.

Мајка Рада је пресрећна и каже да је доста троје дјеце.

- Била ми је жеља да послије два сина имамо и кћерку и та ми се жеља испунила. Од нас доста, нека сваки млади брачни пар роди троје дјеце и наш наталитет ће се сигурно поправити - поручује Рада.

Општина Модрича је била покровитељ ове значајне манифестације, а први човјек Модриче је обећао да ће она постати традиционална.

- У рјешавање проблема наталитета треба да се укључи шира друштвена заједница, да се пружи сва неопходна подршка будућим родитељима. Без обзира на тешко вријеме у којем живимо средства за подршку повећању наталитета се морају наћи. Оно што ме посебно радује то је што видим на лицима родитеља срећу - нагласио је Младен Крекић, начелник општине Модрича.