latinica  ћирилица
03/07/2015 |  18:46 | Аутор: Глас Српске

Европско такмичење у Њемачкој нови изазов за "Бањалучанке"

Након вишемјесечних и интензивних припрема, женски камерни хор "Бањалучанке" се налази пред новим такмичарским изазовом и учешћем на Европском хорском првенству, највећем и најзначајнијем континенталном хорском такмичењу, које ће се одржати у њемачком граду Магдебургу, од 5. до 12. јула.
Женски камерни хор "Бањалучанке" на Интернационалном хорском такмичењу у Шпанији - Фото: РТРС
Женски камерни хор "Бањалучанке" на Интернационалном хорском такмичењу у ШпанијиФото: РТРС

Под умјетничким руководством композитора и диригента Младена Матовића, женски камерни хор "Бањалучанке" ће наступити као једини представник Републике Српске и БиХ на овом такмичењу у организацији Свјетске хорске асоцијације "Interkultur – Musica Mundi ".

Такмичење ће окупити више од 200 хорова из читаве Европе, а захваљујући претходним резултатима и освајању олимпијског злата у Риги прошле године, "Бањалучанке" су се директно квалификовале за учешће у највишем рангу такмичења "Гран при нација". 

Све хорове ће оцјењивати седмочлани стручни жири, сачињен од угледних свјетских композитора, диригената и експерата за хорску музику.

- Имајући у виду број земаља учесница, изузетна је част и привилегија бити представник свога града и државе на једном оваквом такмичењу и даћемо све од себе да оправдамо досадашње резултате и висок рејтинг нашег хора. Иако знамо да су од стране наше јавности увијек висока очекивања када су у питању интернационални такмичарски наступи хора, овај пут одлазимо потпуно растерећени јер је крајем прошле године дошло до својеврсне смјене генерација у ансамблу и први и основни циљ нашег учешћа на такмичењу у Магдебургу је тестирање наших тренутних извођачких могућности пред предстојећу Свјетску хорску Олимпијаду, која ће се одржати средином сљедеће године у Сочију - рекао је Младен Матовић.

Истакао је да су вриједно и предано радили скоро пуних шест мјесеци и вјерују да уз максималан ангажман и добру концентрацију могу остварити запажен резултат.

Из управе хора и Удружења умјетника "Арт пулс" истичу да су веома захвални свим градским и републичким инстанцама, те бројним пријатељима ансамбла без чије подршке не би успјели у својој мисији културне и глобалне афирмације ових простора. 

Ношње

- Желимо посебно да захвалимо ЦКУД "Веселин Маслеша" које  ће нам уступити аутентичне народне ношње из наших крајева, а које ће нам помоћи да сценски и визуелно комплетирамо свој наступ у категорији традиционалне музике - рекао Младен Матовић.