latinica  ћирилица
03/07/2015 |  18:52 | Аутор: РТРС

Посланици из ФБиХ се лажно представили Бан Ки Муну (ВИДЕО)

Писмо које је потписало 25, углавном бошњачких посланика из Федерације,а упућено је Бан Ки Муну, генералном секретару УН-а, а у којем се подржава британска Резолуција о Сребреници, изазвало је оштру рекацију српских представника. Указују на очигледну злоупотребу Представничког дома и његовог меморандума. Стигао је и захтјев, да Тужилаштво БиХ испита има ли у у овом поступку и елемената кривичног дјела.
Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ   (Фото: Феђа Крвавац) - Фото: klix.ba
Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ (Фото: Феђа Крвавац)Фото: klix.ba

Посланик НДП-а Момчило Новаковић позвао је посланике СНСД-а и СДС-а да Савјету безбједности пошаљу и потпишу писмо у којем ће се демантовати наводи бошњачких партија.  На првој наредној сједници тражиће и формирање анкетне комисије да се види шта се десило. Новаковић ће од клубова СДС-а и СНСД-а тражити да се сутра у Братунцу потпише писмо српских посланика које ће такође бити упућено Савјету безбједности.

Момчило Новаковић, НДП

Посебно је проблематично, каже Новаковић, што је свој потпис на никад усвојене закључке у Представничком дому ставио његов предсједавајући Шефик Џаферовић. На то упозоравају и из СНСД-а који до сада нису имали подршку осталих партија из Српске за смјену Џаферовића.

Младен Босић, СДС

Замјеник предсједавајућег Представничког дома Младен Босић је са  упутио писмо Предсједништву и министру иностраних послова БиХ у којем захтијева да се Савјет безбједности УН-а и Бан Ки Мун дипломатским путем обавијесте да је ријеч о личном ставу 25 посланика који су злоупотријебили меморандум са грбом парламента БиХ. Осим обавјештавања Савјета безбједности дипломатским путем, Босић је затражио и извјештај о слању писма од служби бх парламента.

Иванић: Обавијестити СБ о злоупотреби

Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић рекао је да ће он или министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак обавијестити Савјет безбједности УН о злоупотреби Представничког дома ПС БиХ.

- Добио сам данас писмо замјеника предсједавајућег Представничког дома Младена Босића у којем ме упозорава у вези са овим питањем. Ово је стварно прешло све мјере, они нису у своје име послали писмо генералном секретару УН Бан Ки Муну, те је ово лажно представљање - рекао је Иванић новинарима.

Младен Иванић

Он је оцијенио да је страшна злоупотреба и кривично дјело то "што су се дрзнули да пишу у име Представничког дома".

- Ко има право да говори ако одлука није донесена на такав начин. То ће имати врло негативне посљедице - додао је он.

Коментаришући отворено писмо које му је данас послао посланик у Представничком дому Денис Бећировић у којем се наводи да Иванић жели да "ускрати и забрани да представници грађана у другим органима БиХ износе своје ставове", Иванић је рекао да не познаје Бећировића и да "нема намјеру да са ирелевантним и екстремистима разговара".

Он је напоменуо да БиХ не може наступити пред Савјетом безбједности УН када се буде разматрала резолуција о Сребреници, јер нема јединственог става.

Сташа Кошарац, предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому ПС БиХ оцјењује писмо скандалозним
с обзиром на чињеницу да у његовом садржају стоји нешто што не одговара укупном стању у БиХ.

Сташа Кошарац

"Користе се лажима,  подвалама, потпуно својствено одређеним политикама Бошњака, не наравно свих, него оних који се баве политикама и на нама јесте да тражимо одговоре на тако нешто", закључује Кошарац.