latinica  ћирилица
03/07/2015 |  19:30 | Аутор: СРНА

Малешевић: Затварање подручних одјељења у интересу ученика

Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић изјавио је да је затварање неких подручних одјељења основних школа у Српској у најбољем интересу дјеце и њихове социјализације и да у овом процесу нико од учитеља неће остати без посла.
Подручна школа у Шумњацима - Фото: РТРС
Подручна школа у ШумњацимаФото: РТРС

- У свим тим одјељењима ради се о броју ученика од један до четири, имамо девет одјељења која се сигурно затварају и још два упитна подручна одјељења у Челебићима, код Фоче, и у Љутом Долу, код Берковића - рекао је Малешевић.

Према његовим ријечима, у Челебићима је подручно одјељење удаљено од централне школе 45 километара и проблем је организовање превоза за једно дијете до Фоче.

У Љутом Долу у подручно одјељење требало би да иде троје дјеце, иако у селу има више дјеце која иду у другу школу, па Малешевић оставља могућност да начелник општине у разговору са родитељима убиједи неке од њих да оставе дјецу у селу и да тако опстане и подручна школа.

- Мислим да на овај начин правимо услугу дјеци, без обзира што су приче да ми гасимо села и слично. Села су се угасила прије нас, ми само констатујемо стање и потребу затварања подручних одјељења тамо гдје су људи отишли из села и сами их угасили - оцијенио је Малешевић.

Министар је нагласио да нико од учитеља у тим подручним школама неће остати без посла, јер ове године у пензију одлази 457 учитеља и наставника у Српској. Према његовим ријечима, све основне школе у Републици добиле су допис да не расписују конкурсе за попуну тих мјеста док се не ријеши ситуација са затварањем подручних одјељења.

Подручна одјељења која ће бити затворена у Републици Српској су у насељима Шумњаци - Основна школа /ОШ/ "Војислав Илић" Бањалука, Конотари ОШ "Петар Кочић" Бањалука, Чађавица – ОШ "Свети Сава" Нови Град, Кобиља – ОШ "Доситеј Обрадовић" Кнежево, Голо Брдо – ОШ "Доситеј Обрадовић" Кнежево, Доња Лупљаница 2 – ОШ "Тодор Докић" Дервента, Гаревац – ОШ "Сутјеска" Модрича, Ново Насеље – ОШ "Јован Дучић" Бијељина и Љесковик – Прва основна школа Сребреница.