latinica  ћирилица
04/07/2015 |  08:21 | Аутор: Агенције

Иванић: Правосуђе ће заборавити Орића

Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић изјавио је да сумња да ће правосудни органи у БиХ процесуирати случај Насера Орића у роковима и на начин који би био нормалан за правосуђе на Западу.
Младен Иванић - Фото: ТАНЈУГ
Младен ИванићФото: ТАНЈУГ

"Чисто сумњам, јер већ сама чињеница да се досад ништа није десило довољно јасно говори да ће та прича бити за неко вријеме и да ће правосуђе БиХ Орића заборавити", рекао је Иванић у интервјуу за "Данас".

Према његовим ријечима, одговорност за стање у правосуђу сноси међународна заједница јер је она вршила реформу у правосуђу, бирала судије и направила амбијент у коме је Суд БиХ био у потпуности зависан од међународних институција.

"Ти људи са знањем само зато што су имали свој став углавном нису били прихватани, а прихватани су само људи који су углавном слушали међународну заједницу и међународне институције и зато ће требати једна велика, велика суштинска реформа, а бојим се да је то ствар која се не може и неће брзо у БиХ завршити", оценио је Иванић.

Он је додао да је евидентно да је Орић за Бошњаке херој, а за Србе злочинац и да таква варијанта ће вјероватно остати јако пуно времена.

"Моје је мишљење да политичари уопште није требало да се уплићу у причу о Орићу, да је то требало оставити правосудним институцијама. Али, прије свега захваљујући политичкој елити у Сарајеву која је од тога направила политички проблем, тај је проблем уназадио и односе у БиХ и, рекао бих, између земаља у региону, посебно између БиХ и Србије", истакао је Иванић.