latinica  ћирилица
04/07/2015 |  11:49 | Аутор: Агенције

Обиљежавање страдања 3.500 Срба средњег Подриња, пренос на РТРС

Парастосом на братуначком Градском гробљу и прислуживањем свијећа за покој душа почело је обиљежавање страдања око 3.500 настрадалих Срба средњег Подриња које су убили припадници такозване Армије БиХ током одбрамбено-отаџбинског рата.

Обиљежавању присуствују предсједник Републике Српске Милорад Додик, министар индустрије, енергетике и рударства Српске Петар Ђокић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић, делегација Народне скупштине, српски посланици из Парламентарне скупштине БиХ, делегација Борачке организације Републике Српске са Миломиром Савчићем на челу, као и делегација СДС-а, коју предводи предсједник странке Младен Босић.

Такође су присутни и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Александар Вулин, руски амбасадор у БиХ Петар Иванцов и делегација Српске радикалне странке из Србије на челу са Зораном Красићем, начелници и представници многих општина, представници породица страдалих, те бројних борачких удружења проистеклих од одбрамбено-отаџбинског рата, организација породица заробљених и несталих лица, логораша, као и представници ОХР-а и ОЕБС-а.

Више хиљада грађана присуствовало је парастосу на братуначком Градском гробљу.

Након парастоса планирано је полагање цвијећа код Централног спомен-крста те обраћање званичника.

Централни комеморативни скуп у Братунцу одржава се поводом 23 године од великог српског страдања у околини Сребренице и Братунца на Петровдан 1992. године и у знак сјећања на све Србе средњег Подриња које су убили припадници такозване Армије БиХ током одбрамбено-отаџбинског рата.

Организатор овог обиљежавања је Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.