latinica  ћирилица
04/07/2015 |  16:40 | Аутор: ТАНЈУГ

Шпански се више говори у САД него у Шпанији

Шпански језик се данас више говори у Сједињеним Америчким Државама него у Шпанији, што је констатација која ни мало не изненађује када се преведе у бројке.
Шпански језик - Фото: илустрација
Шпански језикФото: илустрација

Мексико и даље заузима прво мјесто на листи хиспанофонских земаља, али су одмах иза њега САД које су од претходног пописа претекле колијевку шпанског језика - Шпанију.

Близу 53 милиона људи (тачније 52.988.755) од 318,9 милиона становника говори шпански у САД-у, што је нешто више од 15 одсто од укупног становништва. За 41,3 милиона њих је шпански матерњи језик, док је за осталих 11,6 милиона, углавном дјеце имиграната, то други језик.

Како преноси сајт Слате, позивајући се на најновији извјештај Института Сервантес, број људи који говоре шпански у САД-у је сада већи од укупног броја становника Шпаније (47 милиона).

То је посљедица масовног присуства имиграната из Мексика и других латино-америчких држава у САД-у. Јавни превози у појединим америчким државама, попут Лос Анђелеса, су већ дуже вријеме двојезични.

Предвиђа се да ће САД постати прва хиспанофонска држава до 2050, када ће они који говоре шпански достићи бројку од 138 милиона, под условом да Мексико остане на садашњих 121 милион становника.