latinica  ћирилица
04/07/2015 |  21:46 | Аутор: РТРС

Иванић: Институције БиХ не треба препустити само Бошњацима

Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић изјавио је данас у Требињу да је против тога да се представници Срба из Српске повуку из рада Парламентарне скупштине БиХ и тако институције БиХ препусте Бошњацима.
Младен Иванић - Фото: ТАНЈУГ
Младен ИванићФото: ТАНЈУГ

Коментаришући позив предсједника Српске Милорада Додика српским представницима да се повуку из рада парламента БиХ док се не ријеши случај злоупотребе парламента БиХ од посланика који су послали писмо Генералној скупштини УН дајући "подршку" британској резолуцији о Сребреници, Иванић је рекао да су то институције свих народа и да он то не би чинио.

"Мислим да су то институције свих народа и не бих се повлачио, али бих јасно упозорио на злоупотребу која се десила и мислим да ту, чак, има елемената кривичне одговорности", додао је Иванић.

Иванић је новинарима рекао да није за то да се институције БиХ препусте било ком народу, те оцијенио да би тим повлачењем Република Српска практично препустила другима институције БиХ.

"Не видим наш никакав мотив и интерес за то, напротив, ми снажно треба да инсистирамо на уставном праву, а то је да је БиХ комбинација свих нас - Срба, Хрвата и Бошњака и да када неко преузима на себе право да проговори у име БиХ, то не може бити један народ", истакао је Иванић.

Иванић је нагласио да је све могуће, па и тај приједлог предсједника Српске, уколико би се наставила пракса овакве врсте и ако не би дошло до извињења.

Двадесет пет посланика Представничког дома парламента БиХ упутило је писмо генералном секретару УН Бан Ки Муну у коме су навели да подржавају британски приједлог резолуције о Сребреници.

Тим поводом је отворено писмо предсједавајућем Предсједништва БиХ Младену Иванићу упутио посланик Денис Бећировић у којем, између осталог, тврди да 25 посланика Представничког дома представља око 60 одсто овог дома.