latinica  ћирилица
05/07/2015 |  12:12 | Аутор: СРНА

Око 1.000 жираната ослобођено обавезе плаћања туђег кредита (ВИДЕО)

Обавезе плаћања туђих кредита у посљедњих 12 мјесеци ослобођено је око 1.000 жираната, изјавио је данас Срни предсједник Удружења за заштиту жираната БиХ Јовица Цвјетковић.

Цвјетковић је рекао да су, након што је донесен Закон о заштити жираната, али и повећан степен одговорности Агенције за банкарство, судови почели да уважавају чињеницу да су кредити давани без одговарајуће документације.

Он је додао да је број грађана у БиХ који пристају да буду жиранти смањен јер су поучени искуствима оних који плаћају туђе кредите.

Цвјетковић је апеловао да грађани не пристају да буду жиранти јер се банке не придржавају измјена и допуна закона из 2012. и 2013. године, "него дају кредите по старој пракси".

Он је оцијенио да је позитивно што се број пресуда у корист жираната повећао јер је у парничном поступку савјесно примјењиван Закон о банкама који, између осталог, регулише питање на који начин је дат кредит. То је посебно уочено у Бањалуци, Сарајеву и Тузли.

Сулејман Церибашић из Шамца је у протеклих неколико година отплатио четири туђа кредита у укупном износу од 120.000 марака.

Будући да дужници нису измиривали обавезе, Церибашићу су били блокирани рачуни предузећа до наплате свих потраживања банака.

Он је у судском поступку ослобођен отплате једног туђег кредита.

У Удружењу жираната припремају и годишњу скупштину која ће бити изборна.