latinica  ћирилица
05/07/2015 |  16:07 | Аутор: СРНА

Фестивал "Козара етно 2015", КУД "Коловит" у најљепшој народној ношњи

На Фестивалу "Козара етно 2015" у Пискавици код Бањалуке најљепшу народну ношњу имао је пар из КУД "Коловит" из Градишке.
КУД "Коловита" из Градишке - најљепша народна ношња - Фото: СРНА
КУД "Коловита" из Градишке - најљепша народна ношњаФото: СРНА

Радован Мајкић из мушке пјевачке групе "Борино јато" најдаље је бацио камен с рамена и тако освојио прво мјесто у овој традиоционалној спортској дисциплини.

У оквиру фестивала, који је отворен у петак, 3. јула, у Пискавици одржано је и такмичење у извођењу изворне пјесме гдје је, од 10 изворних пјевачких група са подручја Козаре и Поткозарја које су учествовале у такмичењу, побиједила мушка пјевачка група "Поткозарје" из Приједора у мушкој категорији, док је у женској категорији најбоља била пјевачка група КУД "Пискавица".

Слободан Брдар био је најбољи у свирању тамбуре трожице, аутентичног инструмента овог подручја.

Координатор фестивала Младен Шукало истакао је да је такмичење у свирању традиционалних инструмената са подручја Козаре први пут одржано ове године. Нагласио је да је такмичарски дио програма пратио стручни жири који су чинили академски професори са којима је о најбољима одлучивао и представник из народа, познавалац козарских обичаја.

Према његовим ријечима, Фестивал "Козара етно" ће распјевану и разиграну атмосферу, која је претходна два дана владала у Пискавици, пренијети сутра у центар Бањалуке.

"Грађани ће у 18.00 часова у такозваном паркићу у Улици Бана Милосављевића моћи да посјете етно-тржницу на којој ће бити изложбно-продајна поставка традиционалних рукотворина, јела, пића и других знаменитости, као и сувенира", рекао је Шукало.

Након тога, у 19.00 часова креће дефиле свих учесника фестивала који ће прошетати од Народног позоришта Републике Српске до Трга Крајине.

Сценски приказ традиционалног поткозарског обичаја "Омаја", који је и тема овогодишњег фестивала, биће изведен на позорници испред храма Христа Спаситеља.

Након званичног дијела програма, биће одржан концерт Етно-групе "Ива" из Добоја.

Фестивал "Козара етно" ове године окупио је више од 300 учесника из седам европских земаља, међу којима су Србија, Француска, Мађарска, Буграска и Црна Гора.