latinica  ћирилица
05/07/2015 |  21:47 | Аутор: Блиц

Гардијан: Британија и САД су жртвовале Сребреницу

"Нова истраживања показују да су Велика Британија и САД знале шест недјеља прије маскра у Сребреници да ће ова енклава пати, али су је жртвовале у својим напорима за мир. Тадашњи шефови држава и политичари управо су они који ће попунити ВИП мјеста у Сребреници поводом обиљежавања 20.годишњице масакра", пише лондонски "Гардијан".
Гардијан о догађајима у Сребреници - Фото: Screenshot
Гардијан о догађајима у СребренициФото: Screenshot

У тексту под насловом "Како су Британија и САД одлучиле да препусте Сребреницу њеној судбини", чији су аутори новинар Ед Вуллиами и Флоренс Хартман, бивша потпаролка Трибунала у Хагу и савјетница Карле дел Понте, наводе се бројна свједочанства и изјаве званичника који су имали кључне улоге у дешавањима у Сребреници, а која показују да је "злочин у Сребреници био очекиван и да су је западне силе жртвовале зарад склапања примирија између зараћених страна", преноси Blic.rs.

У тексту се наводи да ће у Поточарима 11. јула бити говора и признања, али да је најмање вјероватно да ће се чути одговор на питање: како се злочин у Сребреници догодио?  Аутори констатују да "данас постоји маса доказа да је пад Сребренице био дио политике три велике силе Британије, Француске и САД - и руководства УН у потрази за миром по сваку цијену, мира на рачун Сребренице".

Наводи се такође да је Савјет безбједности УН још у мају 1993. године поднио извјештај у којем је упозорио на потенцијални масакр уколико српске снаге уђу у Сребреницу, али да се већ у прољеће 1995. велике силе већ нису обазирале на то у настојању да подијеле БиХ између Срба, Муслимана и Хрвата.

Новинари "Гардијана"  детаљно објашњавају како су велике силе инсистирале да се укине постојање енклава, затим како су биле свјесне да ће, како наводе, услиједити етничко чишћење Сребренице, али и како су припадници УНПРОФОР-а оставили цивиле незаштићене и одбили да им помогну.

Поједини извори указују и да су 13. јула оперативци америчке ЦИА чак сателитским путем пратили дешавања у Сребреници у извјесној централи у Бечу, као и да је покољ дозвољен од стране великих сила без икаквог покушаја мијешања, а камоли спашавања жртава.

У тексту су описани и сусрети западних функционера и преговори са представницима муслимана, али и Слободаном МиИлошевићем, Радованом Караџићем и Ратком Младићем, али и труд искусних дипломата касније да се дешавања у Сребреници представе као изненађење.

- Ниједан политичар, дипломата и високи војни функционер није нашао за сходно ни да поднесе оставку због издаје Сребренице. Биће занимљиво видјети да ли ће се бар нешто приближно извињењу чути сљедеће недјеље од Британије, Америке или Француске - закључују аутори, подсјећајући да су сви они након Сребреници унапређени.

Новинари "Гардијана" темељно су се позабавили улогом сљедећих актера у дешавањима у Сребреници: Радован Караџић, Слободан Милошевић, Алија Изетбеговић, Карл Билт, шведски политичар који је постао специјални изасланик Европске уније за бившу Југославију, Ентони Лејк, национални савјетник за безбједност тадашњег председника САД Била Клинтона, Малком Рифкинд, тадашњи британски министар одбране, Полин Невил-Џонс, британски дипломата који је предводио делегацију Велике Британије у Дејтону на мировним преговорима, генерал Руперт Смит, британски војник који је је био на челу мировних снага у БиХ, пуковник Џозеф Кингори, кенијски официр који је био војни шеф УН-а у Сребреници, и Бернард Јанвиер, француски шеф мировних снага УН-а.

Сам текст иначе је најава књиге коју ће Флоренс Хартман објавити ове недјеље под називом "Афера Сребреница: Крв реалполитике".