latinica  ћирилица
06/07/2015 |  13:37 | Аутор: СРНА

Биљана Недић најбољи солиста Европског тамбурашког фестивала

Биљана Недић, солиста Градског тамбурашког оркестра Бањалука, добитник је награде за најбољег солисту "Европског фестивала тамбурашких оркестара", одржаног у македонском мјесту Кратово, за интерпретацију старе македонске пјесме "Зајди зајди".
Биљана Недић - Фото: СРНА
Биљана НедићФото: СРНА

Градски тамбурашки оркестар Бањалука учествовао је на петом "Европском фестивалу тамбурашких оркестара", одржаном у суботу 4. јула, као представник БиХ, а учесници су били и из Србије, Хрватске и Македоније, саопштено је из бањалучког табурашког оркестра.

Фестивал је традиционално организовало удружење "Свети Георгије Кратовски" под покровитељством Министарства културе Македоније и начелника општине Кратово, а уз подршку Европског тамбурашког савеза.

Кратово је познато по стогодишњој традицији његовања македонске традиционалне пјесме, кроз коју се промовишу културно и музичко стваралаштво и међународна сарадња.

Традиција кратовског фестивала је да награда за најбољи оркестар припада оркестру који добије најдуготрајнији аплауз публике. Ове године је то био Тамбурашки оркестар општине Семељаци из Хрватске.

Награду за најбољег солисту фестивала додјељује стручни жири фестивала, а предсједник жирија професор Будимир Стојановић из Београда ову награду уручио Биљани Недић чија интерпретација македонске пјесме "Зајди зајди" није оставила равнодушним никога у препуној сали Културног центра у Кратову.