latinica  ћирилица
06/07/2015 |  14:41 | Аутор: ТАНЈУГ

Дајселблум: Нисмо ближи рјешењу са Атином послије референдума

Грчки референдум је отежао преговоре Атине са кредиторима, изјавио је шеф еврогрупе и холандски министар финансија Јерун Дајселблум.
Јерун Дајселблум - Фото: ТАНЈУГ
Јерун ДајселблумФото: ТАНЈУГ

"Резултати референдум нас не приближавају рјешењу. У суштини, када су приједлози одбијени, то само отежава ствари", изјавио је Дајселблум у Хагу, а преноси агенција Франс прес.

Одлазећи на сједницу холандске владе ради разговора о побједи опције "не" на референдуму у Грчкој, Дајселблум је такође рекао да је останак Грчке у еврозони и даље његов циљ.

Холандска влада ће, како је рекао, расправљати о захтјеву Атине за добијање додатне финансијске помоћи у оквиру Европског стабилизационог механизма (ЕСМ).

Упитан о оставци грчког министра финансија Јаниса Варуфакиса, Дајселблум је рекао да он лично није имао никакве проблеме са било којим званичником за вријеме преговора са Грчком.

Грци су јуче на референдуму одбацили услове кредитора захтијеване за исплату даље помоћи Атини, о чему ће сутра бити ријечи на ванредном састанку министара финансија еврозоне.

"Еврогрупа ће расправљати о ситуацији послије референдума у Грчкој, који је одржан 5. јула. Министри очекују нове приједлоге грчких власти", саопштила је данас еврогрупа.