latinica  ћирилица
08/07/2015 |  07:58 | Аутор: СРНА

Почињу "Петровдански дани" у Сребреници

Традиционална меморијална културно-спортска и хуманитарна манифестација "Петровдански дани" посвећена сјећању на велико српско страдање на Петровдан 1992. године у сребреничкој општини биће отворена данас и трајаће до Петровдана, 12. јула.
Сребреница - Фото: СРНА
СребреницаФото: СРНА

Отварању манифестације, у 20.00 часова, претходиће почетак ревијалних турнира у малом фудбалу и баскету, те постављање изложбе "Подриње, некажњени злочин" која је претходних дана била постављена у Братунцу.

"Изложба представља чињенице које показују да је постојала злочиначка намјера и план континуираног организовања злочина, етничког чишћења и уништавања свега што је српско на овим просторима и да је то наставак континуитета српског уништавања из Другог свјетског рата", појаснио је историчар Предраг Лозо из Центра за истраживање ратних злочина Републике Српске.

У оквиру манифестације биће организован округли сто о теми "Хроника страдања Срба од 1992. до 1995. године" и вече духовне музике.

Предвиђени су и одржавање вечери гусала и епске поезије у Сребреници и Скеланима, затим промоције књига, извођење монодраме "Наши дани", посјете породицама погинулих и парастос за погинуле Србе на Петровдан код спомен-обиљежја у селу Залазје.

У оквиру спортског дијела манифестације биће организовани тродневни турнири у малом фудбалу и баскету.

Биће организована и традиционална акција добровољног давања крви.

"Петровдански дани" одржавају се 20. пут у знак сјећања на 69 српских војника и цивила које су муслиманске снаге убиле на Петровдан 1992. године у сребреничким селима Залазје и Сасе, те у Биљачи и Загонима код Братунца.

Тог дана заробљена су 22 Србина на Залазју, од којих су посмртни остаци њих 10 пронађени, идентификовани и сахрањени прије три године, двоје је ексхумирано раније, а 10 се још води као нестало. За тај злочин као и за све остале почињене над Србима средњег Подриња још нико није одговарао иако су поднесене пријаве и постоје бројна свједочења о тим злочинима и њиховим починиоцима.

Организатор ове манифестације је Одбор за обиљежавање датума српског страдања у Сребреници.