latinica  ћирилица
08/07/2015 |  08:48 | Аутор: ТАНЈУГ

Свјетски економисти од Меркелове траже отпис дугова Грчкој

Економисти Томас Пикети, Џефри Сакс и још троје њихових колега, позвали су њемачку канцеларку Ангелу Меркел да се сагласи с отписом грчког дуга како "би била избјегнута даља катастрофа".
Ангела Меркел и Алексис Ципрас - Фото: AFP
Ангела Меркел и Алексис ЦипрасФото: AFP

Економисти у отвореном писму наводе да је Грчкој потребно велико смањење дуга, као додатак реформама које се траже од Атине.

Писмо је објавио амерички магазин "Нејшн" и у њему се наводи да је, захтјевима кредитора за мјере штедње, Грчка већ доведена до дубоке економске кризе.

"Тренутно, од грчке владе се тражи да упери пиштољ у чело и повуче обарач", наводи се у писму. "Нажалост, метак неће убити само будућност Грчке у Европи. Колатерална штета ће бити убиство еврозоне као свјетионика наде, демократије и просперитета".

"Лијек који су преписали њемачко Министарство финансија и Брисел исцрпио је пацијента, није излијечио болест", наводи се и писму.

С обзиром на то да се Меркелова сада сматра кључем у одлуци да ли ће кредитори пристати на позив Атине да ублаже услове помоћи, економисти су је позвали да "размотри корекцију курса, како би избјегла даљу катастрофу и омогућила Грчкој да остане у еврозони".

"Наша порука канцеларки Меркел је јасна - тражимо од Вас да предузмете лидерски потез који ће бити од значаја за Грчку, Њемачку, а и за цио свијет", наводи се у писму и истиче: "Историја ће вас памтити по ономе што будете урадили ове седмице".