latinica  ћирилица
08/07/2015 |  08:59 | Аутор: Дојче веле

Британци са пажњом гледају у Грчку

Након референдума у Грчкој, све очи упрте су у ту земљу. "Не!" наметнутим мјерама штедње могло би да иде на руку и оним Британцима, који желе излазак из Европске уније.

Након побједе конзервативаца на изборима у Великој Британији, поново се на дневном реду нашло чланство те земље у Европској унији. Како би коначно скинуо с врата евроскептике у сопственим редовима, премијер Дејвид Камерон обећао је Британцима референдум. Они би 2017. требало да гласају о томе да желе да остану у Европској унији.

Камерон лично, радије би задржао своју земљу у ЕУ, али и он тражи реформу институција и закона Уније. Недјељама се састајао са водећим европским политичарима како би добио подршку за приједлоге својих реформи. Међутим, тренутне кризе – од Грчке преко проблема избјеглица, па све до конфликта са Русијом – потиснуле су његове планове у други план.

"Тренутно мало је оних у Бриселу који имају мјеста у глави да размишљају о Великој Британији и о томе шта би значила свеобухватна реформа", каже Фабијан Цулег из бриселског Центра за европску политику. "Тек када се преброде друге кризе, у Бриселу ће моћи да се концентришу на реформе институција ЕУ", каже Цулег и додаје да се не може рачунати с брзим реформама, јер се оне могу спровести само уз помоћ "великих политичких играча" из ЕУ. "Њемачка ће узети времена да се позабави реформама Европске уније, али тренутно је веома заокупљена Грчком. С друге стране, до британског референдума има још времена. Уколико нам буде успјело на пронађемо рјешење проблема без изласка Грчке из еврозоне, онда се садашња криза у ЕУ неће одразити на референдум у Великој Британији", сматра бриселски експерт.

Излазак из Европске уније?

Многи други аналитичари не мисле тако. Убијеђени су да ће резултат референдума у Грчкој антиевропским лобистима у Великој Британији дати вјетар у леђа и повећати њихов утицај. Ако Грчка напусти ЕУ, то ће за Дејвида Камерона бити мач с двије оштрице", објашњава Рем Кортвег из лондонског Центра за европске реформе.

Пријетећи сценарио по коме би Грчка могла да изађе из еврозоне, с једне стране би могао да ојача Камеронову позицију током наредних преговора о останку Велике Британије у ЕУ. "Уколико Грчка изађе, то би био конкретан доказ да европски уговор мора под хитно да се мијења", каже Кортвег. А то би Камерону отворило пут за реформске планове у ЕУ. С друге стране, неки у Великој Британији, могли би у томе да виде доказ да идеја о заједничкој Европи не функционише и да би Уједињено краљевство требало да напусти Европску унију. "То би Камерону могло да отежа покушај да убиједи грађане да би земља требало да остане у ЕУ", каже Кортвег. Због свега тога, евроскептици су ти који би могли највише да профитирају од актуелне ситуације.

Погрешни путеви

Под теретом кризе у Грчкој, протканом обостраним оптужбама и политиком "грлом у јагоде", чврста конструкција на којој је почивала ЕУ веома је ослабила. "По први пут у животу се питам, да ли је европски пројекат толико разорен да више не може да се закрпи", каже глумац и аутор рођен у Грчкој Алекс Андреу. "Увијек сам био одушевљен мишљу о партнерској Европи у којој постоји заједнички систем вриједности. Данас, међутим, мислим да смо превише ишли погрешним путевима."

Није он, каже, једини који сумња у европски пројекат. Многи његови пријатељи у Великој Британији који су стајали иза идеје о заједничкој Европи, пишу му да их је начин, на који су се европске институције понашале према Грчкој, понукао да одлуче да на будућем референдуму гласају за излазак Велике Британије из Европске уније.

Посљедице по привреду

Тренутна криза одражава се и на британску привреду, указује Сајмон Волкер, предсједавајући удружења водећих британских привредника (Institute of Directors).  "Након грчког 'Не!', криза је добила нову димензију. Тешко је рећи шта ће се догодити, али ако се Грци одрекну евра, то неће проћи без штете по многа британска предузећа", прогнозира Волкер. "Британски бизнисмени страхују да би излазак Грчке могао да инфицира читаву еврозону, да затресе финансијска тржишта и доведе до тога да под притисак доспију и друге медитеранске земље."

"Резултат референдума у Грчкој отворио је начелно питање о самој структури, о некој врсти ДНК политичке уније", каже Кортвег и додаје: "Европска интеграција раније је била једносмјерна улица, али резултат грчког референдума показао је да то можда више није тако. Посљедица тога је губитак повјерења у ЕУ, како у Европи, тако и ван ње. "Уколико Грчка изађе из еврозоне, намеће се питање: ко је сљедећи? Ако се томе дода и вјероватноћа да дође до изласка Велике Британије из ЕУ, онда то јасно показује слабости заједничког европског пројекта."