latinica  ћирилица
08/07/2015 |  09:10 | Аутор: СРНА

Настављен пад кинеских берзи

Вриједност акција кинеских компанија пала је данас на најнижи ниво у посљедња четири мјесеца упркос мјерама које су власти предузеле за стабилизовање тржишта.
Кинеска берза - Фото: РТС
Кинеска берзаФото: РТС

Скоро половина кинеских компанија обуставила је пословање на берзама да би се заштитила од колапса.

Негативан утицај прелио се и на тржиште Хонг Конга, чији је берзански индекс ослабио за више од четири процента, а губитке су забиљежиле и кинеске фирме које послују у иностранству.

Индекс берзе у Шангају ослабио је за седам процената, али се донекле опоравио до поднева по локалном времену и сада је пад на нивоу од 3,9 одсто. Индекс ЦСИ300, који се односи на највеће кинеске компаније, умањен је за 4,8 одсто.

Пекинг је наложио прошлог викенда највећим брокерима да уложе 15 одсто своје нето имовине у куповину акција да би се смирила паника на берзи, која би могла да нанесе штету економској стабилности Кине.

Кинески берзански трговци искористиће дио готовине коју су сакупили ове године да прошире свој глобални домет и понуде серију производа и услуга у иностранству, што ће бити допринос интернационализацији кинеске валуте јуан.

Кинеско тржиште акцијама ослабило је за 30 одсто од средине јуна, послије једногодишњег раста. На тржишту је изгубљен капитал од три трилиона долара.