latinica  ћирилица
08/07/2015 |  09:15 | Аутор: ТАНЈУГ

У Прешеву Колективни центар за мигранте

У Прешеву ће данас бити отворен Колективни центар за привремени прихват и смештај миграната којима је Србија успутна станица на путу ка државама Еврпске уније.
Прихват и смјештај миграната (илустрација) - Фото: ТАНЈУГ
Прихват и смјештај миграната (илустрација)Фото: ТАНЈУГ

Тај центар отвориће сеф представништва Високог комесаријата УН за избјеглице у Србији, Ханс Фридрих Шодер и предсједник владине Радне групе за рјешавање проблема мјешовитих миграционих токова, Александар Вулин.
 Вулин, који је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања је крајем јуна обишао тај објекат најавиши да моћи да прими до 300 миграната које свакодневно приштижу, углавном из Македоније.
 Он је тада указао и да је држава Србија учинила све што може како би се помогло мигрантима, а посебно женама и дјеци, а да ће привремени ценатар томе још више допринијети.
 Колективни центар налази се у адаптираној Управној згради Предузећа за обраду дувана у Прешеву, саопштило је Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.
 Објекат је преуређен у транзитни центар "у коме мигранти могу по убрзаној процедури да добију одговорајућа документа и неопходну помоћ", наводи се у саопштењу.
 Мигранти се у Прешеву окупљају углавном око полицијске станице, гдје чекају документа као и на железничкој станици, а захваљући новом објекту моћи ће, на свом путу ка државма Европске унији да се одморе, добију медицинску помоћ...
 За мигранте су обезбијеђене храна и лекови и сва друга права која потичу из међународног и домаћег законодавства а од 22. јуна у Прешеву су и припадници Војне болнице организовали медицински пункт.
 Први мигранти на граничном прелазу Прешево који су тражили азил регистровани су још 2009. године, али тада су то били појединачни случајеви.