latinica  ћирилица
08/07/2015 |  09:22 | Аутор: Вечерње новости

Пљевља- На поруку "Селте се Срби" држава ћути

На школи у селу Рудници исписан је графит "Селте се Срби".
Пљевља - графити против Срба (фото: Вечерње новости) -
Пљевља - графити против Срба (фото: Вечерње новости)

У Рудници већином живи српско становништво, а ослања се на границу са Србијом и Републиком Српском. Сеоска школа већ дуже не ради и изложена је пропадању, а оваквих и сличних инцидената, досад, није било.

Из Нове српске демократије кажу да на инцидент државни органи не реагују, што је устаљена пракса када се провокације упућују на рачун српског народа.

- Врло сам изненађен натписом на школи. Рудницу насељавају Срби, који су ту стотинама година и историју, традицију и културу везују за ове крајеве. Хришћанска култура, заснована у духу слободе, одржала се овдје упркос османском окупатору. Данас се неко усуђује да управо на зидовима школе, која представља центар села, исписује графите пријетећих садржаја са окупаторским тежњама - истиче Никола Ровчанин, одборник НСД у локалном парламенту.

Ровчанин сматра да пријетње нарушавају демократски амбијент и стварају мржњу и нетрпељивост према једном народу.

- Надлежни, наравно, ћуте и не реагују. Из искуства знам да то не би био случај да је натпис усмјерен ка некој другој националној заједници - каже Ровчанин.

Он је изразио забринутост због пропадања овог краја, јер становништво одлази. Како наводи, држава Црна Гора је незаинтересована за сеоске школе, путеве, а ни за успостављање модерних средстава комуникације.

- Школску зграду стару више од пола вијека, пуну богате историје и традиције, гледати како пропада и нестаје може само неодговорна власт - поручио је Ровчанин.