latinica  ћирилица
08/07/2015 |  09:32 | Аутор: СРНА

Атина добила рок до краја седмице

Чланице еврозоне дале су рок Грчкој до краја седмице да представи приједлог свеобухватних реформи у замјену за зајмове, који ће омогућити да земља остане у зони евра и избјегне економски слом.
Алексис Ципрас и Ангела Меркел - Фото: AP
Алексис Ципрас и Ангела МеркелФото: AP

"Реалност је таква да имамо још само пет дана. До сада смо избјегавали да говоримо о роковима, али ноћас морам да кажем јасно и гласно да је коначни рок крај ове седмице", рекао је предсједник Европског савјета Доналд Туск.

Грчки премијер Алексис Ципрас треба да до петка, 10. јула, представи приједлог, али њемачки канцелар Ангела Меркел нада се да ће увјерљив документ о реформама добити од Ципраса већ сутра, да би потом могла да затражи од њемачког парламента да одобри преговоре о новом програму помоћи.

Меркелова је изјавила да "није превише оптимистична" у вези са проналажењем рјешења.

Представници 19 чланица еврозоне су на јучерашњем ванредном самиту у Бриселу рекли да ће се лидери свих 28 чланица ЕУ поново састати у неђељу, 12. јула, да би донијели одлуку о Грчкој.

Француски предсједник Франсоа Оланд рекао је да ће Европска централна банка осигурати да грчке банке располажу са минималном неопходном количином новца да би остале ликвидне до неђеље.

Банке у Грчкој затворене су већ другу седмицу, а грађанима је ограничена количина новца коју могу да подигну са банкомата. Ова мјера отежала је пословање компанија, пошто добављачи захтијевају исплату у готовини.

Ципрас је напустио самит у Бриселу у оптимистичном расположењу, иако остале чланице еврозоне захтијевау реформе које ће још више отежати живот Грцима, након што су они на референдуму убједљивом већином одбацили претходни приједлог кредитора.

"Дискусија се водила у позитивној клими. Процес ће бити веома брз. Почиње у наредним сатима, с циљем да се закључи најкасније у неђељу", рекао је грчки премијер.

Он је обећао да ће се залагати за социјално праведан договор који ће донијети "коначан излазак" из кризе, повратак Грчке у економски раст и реструктурисање грчког дуга, како би он био одржив.

Туск је упозорио да би неуспјех угрозио позицију ЕУ у свијету и напоменуо да је ово "најкритичнији тренутак" у историји европског блока.