latinica  ћирилица
08/07/2015 |  10:10 | Аутор: Вечерње новости

Меркелова у Београду: Тешке теме на столу

Њемачка канцеларка вечерас ће допутовати у посјету Србији, први сусрет са српским премијером. Вучић и Меркелова вечераће у вили "Бокељка" или у кући премијеровог оца, сазнају медији.
Меркелова и Вучић у Берлину (архив) - Фото: AP
Меркелова и Вучић у Берлину (архив)Фото: AP

Шта ће њемачка канцеларка иницирати као теме разговора са српским државним врхом биће познато касно вечерас, након сусрета са Александром Вучићем и радне вечере коју ће у част гошће приредити премијер.

Према информацијама, неформални дио сусрета Меркелове и Вучића, који слиједи након дочека у Палати "Србија" и кратког разговора у четири ока, највјероватније ће бити уприличен у вили "Бокељка". Међутим, није искључено да вечера буде приређена у кући Вучићевог оца, као што је био случај када је прије двије године у гостима био тадашњи њемачки шеф дипломатије Гвидо Вестервеле.

Потврђено је да ће се Меркелова, сутра ујутро, на радном доручку у хотелу "Хајат", гдје ће и преноћити у предсједничком апартману, састати са представницима цивилног сектора. Након тога, срешће се са предсједником Томиславом Николићем.

Очекује се да двије стране највише пажње посвете бриселском дијалогу, отварању првих преговарачких поглавља и економским реформама у Србији. Из Берлина су уочи посјете стизале поруке да је напредак у нормализацији односа са Приштином кључ за наставак европског пута Србије, да су задаци добро познати и да нема нових услова.

Вечерње новости сазнају, да је њемачка страна инсистирала да се у Београду не одржи класична конференција за новинаре, па ће се канцеларка и премијер обратити медијима одмах по дочеку у Палати "Србија", а прије главног дијела посјете.