latinica  ћирилица
08/07/2015 |  10:20 | Аутор: СРНА

На дионици Прњавор-Добој завршено 70 одсто радова

Више од 70 одсто предвиђених радова на изградњи прве дионице аутопута Бањалука-Добој, од Прњавора до Добоја, дужине 36,6 километара, завршено је, речено је ЈП Аутопутеви Републике Српске.

Ради се пуним интензитетом и највећи и најзначајнији објекат на овој дионици, мост преко ријеке Босне у мјесту Кладари, код Добоја, највећим дијелом је завршен, као и комплекс Центра за одржавање и контролу саобраћаја у Јоховцу.

У овом предузећу истичу да су и остали објекти на траси - мостови, надвожњаци, подвожњаци и пропусти, такође, у завршној фази.

Осим тога, изводе се радови на завршном слоју насипа, коловозној одводњи, санацији косина, локалним и приступним путевима, а до данас је асфалтирано више од 10 километара трасе у оба правца.

Интензивни радови су и на изградњи тунела Слатинци, као и потпорног зида у дубоком усјеку у непосредној близини тунела.
Ови радови су због прошлогодишњих обилних падавина били одгођени на дужи период.

У Аутопутевима РС кажу да су катастрофалне прошлогодишње поплаве и неповољни временски услови за извођење грађевинских радова током цијеле прошле грађевинске сезоне дијелом успорили планирану динамику, али да сви учесници чине велике напоре да се надокнади пропуштено.

Радови на првој дионици овог аутопута од Прњавора до Добоја, коју пројектује и гради конзорцијум Интеграл инжењеринг Лакташи и Гранит Скопље, а који се финансирају из кредита Европске банке за обнову и развој, у износу од 180 милиона евра, почели су у новембру 2012. године.

Планираном динамиком одвијају се и радови на другој дионици аутопута од Бањалуке до Прњавора, дужине 35,3 километра коју, такође, пројектује и гради Интеграл инжењеринг и Гранит, а финансирају се из кредита ЕИБ у износу од 160 милиона евра. Ови радови су почели у септембру 2014. године.

До завршетка главног пројекта на овој дионици, извођач врши припремне радове, те дио земљаних и других радова, који се могу изводити на основу одобреног идејног пројекта и издате грађевинске дозволе. Ови радови обухватају обиљежавање и чишћење терена, рушење објеката на траси, те ископ хумуса, широки ископ са обрадом подтла и израда првог слоја насипа ради заштите изведеног подтла и слично. Извођач ради и на ископу дренажних канала, уређењу мањих водотока у смислу привременог скретања од трасе аутопута, измјештања инсталација, те врши набавку и депоновање материјала за израду насипа.

Према информацијама из Аутопутева РС почели су и припремни радови на изградњи моста на Врбасу.