latinica  ћирилица
08/07/2015 |  10:26 | Аутор: ТАНЈУГ

Грчка криза и суноврат кинеских акција оборили цијену нафте

Цијене нафте су током данашњег трговања у Азији пале, усљед бојазни у погледу будућности Грчке којој су лидери еврозоне дали рок од три дана да предложи свеобухватни план за излазак из кризе.
Кинеска берза - Фото: РТС
Кинеска берзаФото: РТС

Америчка "лака" нафта  за испоруку у августу појефтинила је на Њујоршкој берзи 14 центи на 52,19 долара, док је нафта типа "брент" за августовску испоруку у Лондону појефтинила 13 центи на 56,72 долара, преноси агенција Франс прес.
 "Цијене нафте падају због грчке ситуације која се креће од лоше ка горој, док губитак вриједности деоница у Кини изазива страх широм азијских тржишта", изјавио је стратег сингапурске компаније ИГ Маркетс, Бернард Ав.
 Акције не Шангајској берзи су јутрос потонуле скоро седам одсто, пошто додатни напори владе нису допринијели заустављању тронедјељне распродаје дионица.
 "Криза на берзама у Кини се сада шири на друга финансијска тржишта, стварајући осјећај панике и колапс ликвидности", изјавио је аналитичар компаније Ванда фјучерс, Џенг Ге.
 Ова криза, такође, врши притисак на цијене нафте, у тренутку када је глобално тржиште већ презасићено тим енергентом, наводе аналитичари, и додају да је Кина друга највећа свјетска привреда и највећи потрошач енергената.
 Европски лидери су, послије синоћњег ванредног самита у Бриселу, саопштили да Грчка има рок од три дана, односно до недјеље, да постигне нови споразум о пакету помоћи и избегне излазак из еврозоне, наводи француска агенција.