latinica  ћирилица
08/07/2015 |  11:00 | Аутор: РТРС

У резолуцији Европског парламента нема "геноцида"?

Послије вишенедјељног премишљања Европски парламент је на почетку пленарне сједнице одржане у понедјељак одлучио да се у четвртак расправља и гласа о приједлогу резолуције о Сребреници.
Европски парламент - Фото: архив
Европски парламентФото: архив

Извори београдског "Данаса" из ЕП кажу да је на почетку засједања посланичка група Савез либерала и демократа за Европу (АЛДЕ) поново предложила да се такав документ уврсти у агенду сутрашње пленарне сједнице, што је подржала група социјалиста и демократа.

"Данас" пише да ће, највјероватније, бити измјењен назив резолуције, односно да ће умјесто ријечи "геноцид" бити употребљен термин "комеморација", јер "љевица не жели референцу на геноцид".

Постоји и приједлог да се у тексту, између осталог, помене име Насера Орића, ратног команданта тзв. Армије БиХ у Сребреници, али да "остаје да се види да ли ће та иницијатива бити усвојена", те колико ће амандмана поднијети Европска народна партија, најбројнија групација у ЕП. У том контексту, наводи се да ће данас бити одржан такозвани "компромисни састанак извјестиоца из сенке за БиХ како би се усагласио текст".

"Данас" наводи да ће у највећој мјери" бити задржан текст који је првобитно предложио посланик АЛДЕ Иван Јаковчић, "јер разлике нису биле у тексту него у различитим гледиштима на то колико тешке прошлости треба евоцирати да би се унутар ЕУ градила позитивна политика према европској перспективи Западног Балкана". Посланик ЕП и бивши шеф словеначке дипломатије Иво Вајгл сматра да је проблематизовање обиљележавања трагедије Сребренице за потребе домаће политике штетно, независно од тога ко и у којој држави бивше Југославије то чинио.

Како је "Данас" недавно писао, поједине организације изразиле су велико незадовољство на састанцима у Бриселу због раније одлуке Европског парламента да одустане од резолуције поводом двадесетогодишњице злочина у Сребреници. Извори из ЕП истакли су да се на удару жестоких критика нашао, између осталих, извјестилац за БиХ у ЕП Кристијан Дан Преда, кога су неки оптужили да држи страну Републици Српској и њеном предсједнику Милораду Додику.