latinica  ћирилица
08/07/2015 |  13:02 | Аутор: СРНА

"Туш" - Одбијена жалба власника на оптужницу за давање мита

Суд у Љубљани одбио је данас жалбу власника трговачког ланца "Туш" Мирка Туша на оптужницу за давање мита некадашњем директору Агенције за телекомуникације Томажа Симонича, па би ускоро требало да почне суђење.

 
Словеначко тужилаштво сумњичи Туша за давање мита Симоничу који је омогућио да телекомуникациона компанија "Тушмобил", у власништву Туша, добије фреквенцију за мобилну телефонију без икакве накнаде држави.

Уз Мирка Туша, некада најбогатијег Словенца чија се имовина још процјењује на више од 100 милиона евра, оптужен је и Симонич, преносе хрватски медији.

Наводно је Симонич одобрио "Тушмобилу" бесплатну државну фреквенцију за мобилну телефонију у замјену за стан у Пирану вриједан 80.000 евра који му је купио богати бизнисмен.

Буде ли осуђен, Туш би могао добити највише пет година затвора, колико је законом предвиђено за давање мита, а Симонич на осам година јер је примање мита у словеначком закону оквалификовано као теже кривично дјело.

Наводи из оптужнице односе се на 2006. и 2008. годину, у вријеме када је на челу словеначке владе био Јанез Јанша.

Уз давање мита, Туш је оптужен и за злоупотребу привредног положаја.

Компанију "Тушмобил", Мирко Туш је прошле године продао компанији "Телемах" за 120 милиона евра, како би се домогао ликвидних средстава за своју главну трговачку дјелатност која је посљедњих година слабила.