latinica  ћирилица
08/07/2015 |  13:24 | Аутор: Спортски журнал

ФИБА предлаже нови формат Евролиге, лош по српске клубове

Евролига ће у наредној сезони задржати исти формат претходних сезона, са Црвеном звездом као представником Србије.

Међутим, већ од сезоне 2016/17 српским клубовима се не пише добро. Свјетска кућа кошарке је изнијела приједлог по којем би Евролига имала 16 клубова, што аутоматски значи мању могућност да неки српски клуб буде у елити.

Поред тога, умјесто садашњих 11, остало би осам "А" лиценци, а оне су намијењене за сљедеће тимове: Реал Мадрид, Барселона, Олимпијакос, Панатинаикос, Ефес, Фенербахче, ЦСКА Москва и Макаби. Лиценце би дакле изгубили Лаборал, Армани и Жалгирис.

Четири тима би била одређена по "спортским критеријумима", а та места су према садашњој пројекцији резервисана за шампионе Француске, Италије, Немачке и Литваније.

Преостала четири тима долазила би из квалификација играних у септембру и октобру, по регионалном принципу. Специјалне позивнице више не би постојале.

Прва рунда би била играна као лига од 16 тимова, са дугих 30 кола. Затим би услиједила нокаут фаза (четвртфинале) и финални турнир.

ФИБА је прилично незадовољна финансијским резултатима које Евролига тренутно остварује. Као примјер наводе рагби Лигу шампиона, која има медијски уговор о ТВ преносима три пута већи од Евролиге у кошарци.

Такође, ФИБА гарантује клубовима учесницима нове Евролиге 50% више новца него што је то сада случај. И још се наводи да би се до учешћа у квалификацијама за Евролигу долазило би се преко националних шампионата.