latinica  ћирилица
08/07/2015 |  13:40 | Аутор: СРНА

Централна банка: Угрожавање стабилности евра није пожељно за БиХ

Сва дешавања која би евентуално могла значајније да угрозе стабилност еврозоне и евра не би била пожељна за БиХ, која има фиксни девизни курс према евру, али ни за све друге земље региона, на које би се ефекти такве кризе пренијели, речено је Срни у Централној банци БиХ.
Централна банка Босне и Херцеговине - Фото: РТРС
Централна банка Босне и ХерцеговинеФото: РТРС

Из Централне банке БиХ наводе да ће се вриједност конвертибилне марке у односу на водеће свјетске валуте смањивати у оној мјери у којој дешавања у Грчкој буду утицала на смањење вриједности евра према водећим свјетским валутама, прије свега америчком долару, с обзиром на то да је курс домаће валуте према евру фиксни.

Из ове банке истичу да тржишта за сада нису у знатној мјери реаговала на исход референдума у Грчкој, тако да је 26. јуна курс евра у односу на амерички долар, према подацима Блумберга, са 1,1164 благо смањен на 1,0917, колика је његова тренутна вриједност на тржишту.

Даље кретање наведеног курса, између осталог, зависиће од тога да ли ће грчка Влада постићи споразум са кредиторима.

На кретање курса евра и америчког долара утиче и низ других макроекономских, финансијских и бихејвиоралних ефеката, односно информације као што су најаве пооштравања монетарне политике Америчке централне банке и геополитичке тензије, што може оснажити наведена кретања или дјеловати у правцу компензације.

Евентуални пад вриједности конвертибилне марке у односу на друге валуте, као посљедица смањења вриједности евра, могла би чак, у одређеним околностима имати позитивне ефекте за економију у БиХ, доприносећи побољшању цјеновне конкурентности извозника на страним тржиштима, поготово уколико је ријеч о земљама које су значајни спољнотрговински партнери БиХ.