latinica  ћирилица
08/07/2015 |  14:03 | Аутор: ТАНЈУГ

Вучић: Дошли су највећи и најбољи из Њемачке

Један од највећих свјетских добављача у ауто-индустрији њемачка компанија Континентал потписала је данас с Владом Србије Меморандум о разумевању што ће омогућити запошљавање нових 500 радника и инвестицију од 17 милиона евра.
Потписивање Меморандума о разумијевању између Владе Србије и њемачке компаније "Continental" - Фото: СРНА
Потписивање Меморандума о разумијевању између Владе Србије и њемачке компаније "Continental"Фото: СРНА

Меморандум су потписали министар привреде Жељко Сертић, генерални директор компаније Континентал за Србију Живко Топаловић и градоначелник Суботице Јене Маглаи.

Потписивању меморандума присуствовао је премијер Србије Александар Вучић и потпредсједник њемачке компаније Маркус Мурк.

Вучић је, док су Сертић и Мурк потписивали меморандум, рекао новинарима "ово су они које сам молио да дођу када смо били у Суботици".

"Дошли су највећи и најбољи из Њемачке", рекао је Вучић.

Он је додао да је поредити компанију Континентал као "поредити мерцедес и фићу".

Сертић је подсјетио да је потписивање меморандума с њемачком компанијом показатељ подршке економским реформама које спроводи Влада Србије, као и напорима локалне самоуправе Суботице.

Он је подсјетио да Континтетал у Србији, односно Суботици, послује од 2011. када је уз инвестицију од 11 милиона евра запослила 650 радника.

"Уговор о инветицији биће потписан у наредних 30 дана, а фабрика би требало да буде отворена у другој половини сљедеће године. Држава ће ту инвестицију помоћи са три милиона евра, а град Суботица ће за изградњу фабрике обезбиједити 2,5 хектара", објаснио је Сертић.

Обавеза те фабрике, како је истакао, јесте да у наредне три године запосли 500 радника и да наредних пет година има обавезу да запошљава најмање 1.150 радника.

Мурк је рекао да се та компанија нада да ће наставити упејшно да послује у Србији.

"По други пут у Србији потписујемо меморандум о разумијевању. Почели смо 2011. од нуле, а сада имамо 650 запослених и веома смо конкурентни. У овој другој фази послије потписивања меморандума надамо се да ћемо добити добру подршку као што је био случај у првој фази. Тада више ништа неће стајати на путу нашем заједничком успјеху", поручио је Мурк.

На питање новинара шта је потребно да би та компанија наставила успјешно да послује у Србији као и да дођу нови њемачки инвеститори, Мурк је рекао да је потребно да се Србија понаша и с другим инвеститорима као што се понашала са Континетналом.

"У будућности су нам потребни образовани и обучени радници, који познају технологију у аутомобилској индустрији. Ми смо као предузеће спремни да ту обуку подржимо", рекао је Мурк додавши да та компанија нема ништа против да настави даље инветиције у Србији.