latinica  ћирилица
08/07/2015 |  14:44 | Аутор: СРНА

Челинац - "Електрокрајина" гради објекат вриједан 500.000 КМ

У Челинцу је данас обиљежен почетак радова на изградњи пословнице предузећа "Електрокрајина", вриједности око 500.000 КМ.
Челинац: почетак радова за пословницу предузећа "Електрокрајина", - Фото: СРНА
Челинац: почетак радова за пословницу предузећа "Електрокрајина",Фото: СРНА

 Предсједник Валде Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да је изградња овог објекта била неопходна имајући у виду да је претходни био неколико пута плављен, а највећу штету је претрпио прошле године у мајским поплавама.

Она је рекла да су инвестиције неопходне, не само када је ријеч о "Електрокрајини" која покрива подручје гдје живи скоро 50 одсто становника Републике Српске.

"Желимо да видимо да се такве добре инвестиције, када је ријеч о изградњи нових објеката, реализује на новоу цијеле `Електропривреде`, првенствено мислим на оне који ће производити електричну енергију", рекла је Цвијановићева новинарима у Челинцу.

Она је похвалила пословање "Електрокрајине" које је, како је навела, показало значајне успјехе у повећању обима инвестиција, степена наплате, али у значајном смањењу дистрибутивних губитака.

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић рекао је да ће изградњом овог објекта бити створени бољи услови за рад запослених, али и боља, бржа и квалитетнија услуга у погледу снабдијевања електричном енергијом.

"У оквиру `Електрокрајине` посљедњих година дошло је до видљивог напора у погледу смањења дистрибутивних губитака који су некада прелазили цифру више од 25 одсто, а сада су на нивоу 14 одсто и близу су границе која се може толерисати", рекао је Ђокић.

Он је додао да постоји снажна оријентација на инвестирању и развоју цијелог система "Електропривреде Републике Српске", као и на побољшању квалитета наплате енергије, посебно у подручјима која у том смислу имају веће проблеме, као што је у Приједору.

Директор "Електрокрајине" Сека Кузмановић рекла је да ово предузеће има добре резултате пословања који су омогућили инвестиције, посебно у погледу санације и изградње дистрибутивне мреже која је у лошем стању.

Она је најавила да ће и у наредном периоду бити инвестиција, с обзиром да ово предузеће има дотрајале објекте и механизацију, јер већ сљедеће године слави 70 година постојања.

Потпредсједник Скупштине општине Челинац Душко Ђермановић истакао је да је ово један од важнијих инфраструктурних објеката, с обзиром да је претходни претрпио потпуну штету у прошлогодишњим мајским поплавама.

Рок за изградњу објекта је 110 дана од почетка радова.