latinica  ћирилица
08/07/2015 |  14:51 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Уважене сугестије Владе у агенди

Премијерка Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас у Челинцу да је реформска агенда БиХ сада другачија у односу на првобитну верзију, јер су уважене сугестије Владе Српске.
Жељка Цвијановић - Фото: Screenshot
Жељка ЦвијановићФото: Screenshot

- Сада је уважено много ствари које смо изнијели као примједбе, а реформска агенда изгледа много другачије од првобитне верзије. Није то само прича о приватизацији Електропривреде, јер је у неколико верзија дошло до значајног усаглашавања и остало је још неколико питања - рекла је Цвијановићева.

Подсјетивши да је Влада Српске неколико пута анализирала овај документ, Цвијановићева је изразила очекивање да ће наредне седмице бити настављене консулатације. Истакла је да неколико питања у реформској агенди мора да буде усаглашено, јер ће се то касније манифестовати у писму намјере.

- Због тога је веома важно да се одмах зна како су ствари постављене када је ријеч о овој агенди. Она ће подразумијевати највећи ангажман ентитетских влада и институција и из тог разлога највеће интересовање показују ентитети - додала је Цвијановићева.

Говорећи о одлуци Савјета министара БиХ о формирању Одбора за инвестиције БиХ, Цвијановићева је рекла да ова одлука није у реду, да није усклађена са уставним надлежностима, нити је обухваћен обим посла тог одбора у складу с Уставом.

- Успостављају Одбор за инвестиције, а онда великодушно кажу да ентитетски премијери, који имају све надлежности, могу да буду у улози савјетодавца Савјету министара БиХ који нема никакве надлежности - каже Цвијановићева, појаснивши да може да буде направљено одређено координационо тијело које би требало да буде у функцији израде одређених пројеката.

Она је напоменула да Савјет министара није уважио одговор Владе Српске, упркос томе што је тражено да одређене ствари буду исправљене.

- Ако је ово начин понашања, онда ћемо сваки пут рећи да тако нешто нећемо и да ће добити званични став Владе Српске - поручила је Цвијановићева.

Цвијановић: Пензионери могу очекивати редовну исплату пензија

Премијерка је изјавила да пензионери у Српској могу очекивати редовну исплату пензија. Навела је да никада није рекла да касни исплата пензија, већ да ће исплата у једном мјесецу вјероватно трајати дан, два дуже од планираног.

- Идемо у исплату плата и пензија редовно. Преузели смо на себе ту обавезу. Знамо како ћемо извршавати ту и све остале обавезе - рекла је Цвијановићева.