latinica  ћирилица
08/07/2015 |  15:09 | Аутор: ТАНЈУГ

Европске првакиње играју квалификације за првенство Старог континента

Кошаркашка репрезентативка Србије Соња Петровић изјавила је да би вољела да Олимпијске игре у Рију буде наставак лијепе приче која је започета освајањем златне медаље на Европском првенству.
Кошаркашице Србије - Фото: Beta/AP
Кошаркашице СрбијеФото: Beta/AP

"Надам се да ћу играти у Рију и да ћу бити дио екипе и тамо. Вјерујем да је то продужетак ове приче коју смо почели у Мађарској, али до тада има пуно времена", рекла је Петровићева.

Освојањем титуле првака Европе најбоље српске кошаркашице су избориле учешће на Играма у Рију, али не и наредно првенство Старог континента у Чешкој.

Изабранице Марине Маљковић такмичиће се у квалификационој групи Д заједно са Украјином, Њемачком и Луксембургом.

"Чудно, систем такмичења се промијенио, али како свима, тако и нама. Група је у реду, надам се да ћемо се квалификовати и да ће клубови дозволити играчима да наступимо у пуном саставу. То је нешто ново, видјећемо како ће лиге и клубови реаговати на ту ситуацију", рекла је 26-годишња Београђанка, која је изабрана у идеалну петорку шампионата у Мађарској.

Она је додала да је побједа у четвртфиналу против Турске од 75:63 био тренутак када су сви у екипи постали свјесни да могу да иду самог краја.

"Знали смо наше квалитете и могућности још током припрема, али о медаљи смо почели да причамо послије побједе у четвртфиналу. До тада смо имали промјенљиве игре и неколико пораза, што нас је држало стегнутим и нервозним, послеиј се све одвијало како треба", објаснила је Петровићева.

Према њеним ријечима пауза између Европског првенства и почетка наредне сезоне добро ће доћи играчима да слегну утиске послије успјеха у Будимпешти.

"Свако је на свој начин доживио освајање титуле. Дјевојке су се разбјежале на заслужен одмор. Ускоро ћу и ја. Морам крајем августа да се вратим у Праг, у септембру почиње чешка лига и Евролига, има пуно трофеја да се брани", поручила је Петровићева.

Репрезентативка Дајан Бутулија још не може да вјерује да се тим Марине Маљковић попео на врх Европе и остварио највећи успјех у историји женске кошарке.

"Још смо у хаосу, нисмо свјесни шта смо постигле. На улици нас заустављају и питају да ли смо свјесни колико смо обрадовали народ, шта смо урадили прво за себе, а онда за државу, да су због нас плакали. И идемо од пријема до пријема, што смо и заслужиле. За пар дана када се будемо одморили сигурно ће нам доћи у главу", рекла је Бутулијина.

Кључан фактор у освајању златне медаље била је одлична, како каже, фамилијарна атмосфера у националном тиму.

"Не могу да кажем да сам била сигурна, али знала сам да ове године дошао тренутак да нешто освојимо. Доста смо биле четврте, увијек нам је нешто мало недосталао. Све се поклопило доласком Соње Петровић и Данијел Пејџ, али и атмосфера у тиму. Постали смо као породица, раније можда није била толико добра, то је можда одлучило и побиједило", истакла је она.

Она сматра да првак Европе не би требало да игра квалификације за наредни шампионат.

"Није праведно и потребно, али шта је ту је, ако морамо играћемо. Наступићемо у најјачем саставу, познавајући Марину Маљковић и њену жељу да увијек побиједи, не вјерујем да ће играто подмлађени састав", закључила је Бутулијина, која ће послије двије сезоне у Шведској, каријеру наставити у неком јачем европском клубу.