latinica  ћирилица
08/07/2015 |  15:18 | Аутор: СРНА

Ђокић: Резолуција вратила БиХ уназад

Лидер Социјалистичке партије Петар Ђокић изјавио је да је британска резолуција о Сребреници дошла у лошем тренутку, да је вратила БиХ уназад и поново распирила ватре које су биле угашене када је ријеч о међунационалним споровима, различитим погледима на рат, карактеру рата и свим његовим посљедицама.

"Требало је да након 20 година у БиХ са много више толеранције и разумијевања и у знатно помирљивијој ситуацији дочекамо тај јубилеј 20 година од завршетка рата", рекао је Ђокић новинарима у Челинцу.

Он је додао да никада није, нити ће у име Социјалистичке партије негирати неки злочин, посебно не тежак злочин који се десио на подручју Сребренице у јулу 1995. године.

"Али, мора бити разумијевања и за српске жртве које нису мале на подручју општине Сребреница и у Подрињу, а то је око 3.500 убијених војника и то највише цивила", поручио је Ђокић.

Он је додао да резолуције које доносе међународне организације морају да буду у функцији помирења, боље сарадње и разумијевања, те да доприносе изградњи бољих односа него до сада.

"Свијет се на овом питању подијелио, велике силе су данас направиле велику разлику у ставовима, и ова резолуција само подстиче сукобе, разлике и подјеле, а не доноси оно што смо жељели - мир, сарадњу и виши ниво толеранције који су нам потребни", закључио је Ђокић.