latinica  ћирилица
08/07/2015 |  15:33 | Аутор: СРНА

Вулин: Нетачне тврдње о малтретирању миграната

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Александар Вулин одбацио је данас као нетачне тврдње организације за заштиту људских права "Амнести интернешнел" да мигранти на путу кроз Србију бивају малтретирани.
Александар Вулин - Фото: ТАНЈУГ
Александар ВулинФото: ТАНЈУГ

Вулин је на отварању новог транзитног центра за мигранте у Прешеву истакао да те тврдње нису тачне и да ниједан припадник полиције или неке друге формације није ни на који начин малтретирао мигранте или узимао новац од њих.

- Извештај није заслужен. Није фер према овој земљи, према припадницима полиције, нити према становништву ове земље. Када разговарате са њима нећете наћи ниједан пример да је неко нападнут, опљачкан, да су некоме погажена људска права на било који начин. У овој земљи не постоји системска злоупотреба било кога, рекао је Вулин.

"Амнести интернешнел" је у јуче објављеном извјештају навео да највећи притисак емигрантске кризе у Европи трпе Србија и Македонија, што је посљедица пропале емигрантске политике ЕУ.

У извјештају се наводи да се хиљаде избјеглих са Блиског истока и из Сјеверне Африке суочава са патњама и злоупотребама на путу преко Балкана према ЕУ и да су њихова људска права "грубо нарушена".