latinica  ћирилица
08/07/2015 |  16:07 | Аутор: ТАНЈУГ

Путин: Русија и Кина заједно могу да ријеше све проблеме

Русија и Кина удруженим снагама могу да преброде све актуелне проблеме и обаве све задатке, изјавио је данас руски предсједник Владимир Путин уочи сутрашњег самита групе БРИКС, која окупља брзорастуће привреде Бразила, Русије, Индије, Кине и Јужноафричке Републике.
Владимир Путин (© Mikhail Metzel/TASS) -
Владимир Путин (© Mikhail Metzel/TASS)

"Веома смо свјесни проблема са којима се суочавамо и на привредном плану и на плану међународне политике, али ћемо удруживањем снага без сумње пребродити све потешкоће са којима се суочавамо", рекао је Путин на састанку са кинеским предсједником Сји Ђинпингом на маргинама самита БРИКС, пренијела је агенција Тасс.

Руски предсједник је додао да је срећан што може да пожели добродошлицу кинеској делегацији у граду Уфа у којем се одржава самит, а који је, према Путиновим ријечима, "један од најљепших градова подручја уз реку Волгу".

"Не кријем да сам посебно срећан што сам се састао са нашим пријатељима из Кине, узимајући у обзир велики обим наших хуманитарних и политичких контаката, као и растући обим трговинских и економских веза", поручио је Путин кинеском лидеру.

Путин ће у склопу самита БРИКС, који званично почиње сутра у Уфи, разговарати и са премијером Индије Нарендром Модијем и јужноафричким предсједником Џејкобом Зумом.

Званична Москва се нада да ће тај самит показати како Русија није изолована на међународној политичкој сцени, упркос великим тензијама у односима са Западом због украјинске кризе, оцјењује француска агенција АФП.