latinica  ћирилица
08/07/2015 |  17:42 | Аутор: СРНА

Хусеин Боснић у џихаду од 1992. године

Хусеин Боснић, који је оптужен за јавно подстицање на терористичке активности, рекао је на суђењу у Суду БиХ да је од 1992. године у џихаду и да је припадник селефијске заједнице.
Суд БиХ (архива) -
Суд БиХ (архива)

"Под појмом џихад подразумијевам чувати иметак и хранити породицу, али и шири шеријатски контекст да се брани свој народ, држава и вриједности. Као припадник Армије БиХ био сам у џихаду", рекао је Боснић.

Тужилац Дубравко Чампара рекао је да настоји доказати да се хутбе оптуженог, које се односе на џихад и шехиде, искључиво могу доводити у контекст рата у Сирији и Ираку.

Чампара је указао да оптужени, који за себе каже да је теолог и мисионар, нема заснован радни однос са Исламском заједницом БиХ, нити је месџид који води у Бужиму на списку вјерских објеката под њеном контролом.

Боснић је рекао да Исламска заједница БиХ нема негативан став према месџидима у Бужиму и Горњој Маочи, те да је питање њиховог признавања у поступку рјешавања.

Он је испричао и да припадници селефијске заједнице, чији је члан, на традиционалан начин практикују ислам.

Боснић је навео да "исламска држава", вјероватно, има исте изворе као и селефизам, али да нигдје није ни јавно ни тајно рекао да подржава ту организацију.

Током свједочења Боснић је рекао да је 2013. године био у Кувајту гдје је посредством Недима Харчића упознао Насера Хеџирија који га је овластио да у његово име у БиХ купује земљу и инвестира 100.000 долара.

Боснићев бранилац Адил Лозо предочио је материјалне доказе, односно купопродајне уговоре за некретнине и пуномоћи којим би поткријепио те наводе.

Тужилац је указао да, послије конверзије и трансакција у куповини некретнина, углавном земљишта и кућа, недостаје око 100.000 КМ и да ће у даљем поступку доказати да је то новац који је кориштен за слање људи из БиХ на ратишта у Сирији и Ираку.

Боснић је те наводе одбацио тврдећи да му вјера забрањује да на тај начин троши новац који му је повјерен и да се не слаже са злодјелима која се врше у Сирији и Ираку у име ислама.

Он је навео да је у такозваној Армији БиХ био задужен за морал и да је имао чин натпоручника, а да је у периодима од 1997. до 1999. године и од 2003. до 2007. године завршио теологију у Јордану.

Боснић је подсјетио да се такозваној Армији БиХ прикључио у октобру 1992. године када је у Тешањ дошао из Њемачке.

Суђење Боснићу биће настављено 15. јула изношењем материјалних доказа одбране, а свједок Тужилаштва биће Екрем Шабић.