latinica  ћирилица
08/07/2015 |  17:44 | Аутор: СРНА

Комеморација поводом смрти Јована Бабића

У Народном позоришту Републике Српске у Бањалуци данас је одржана комеморација поводом смрти истакнутог књижевника, новинара и публицисте Јована Бабића.

- Јован Бабић био је "ходајући кодекс новинарства" и бескрајно професионално поштен, због чега су му људи увијек вјеровали. Никакав ауторитет - институционални или неки други није га могао импресионирати, једино су га могле импресионирати професионални чињенице - рекао је његов колега, новинар Бране Божић.

Божић је рекао за Бабића да је, као ријетко ко, увијек све податке провјеравао и умио их правилно сложити да би слика о догађају или појави била истинита и комплетна.

- Ако му је Гаврило Принцип била једна мисија, друга је сигурно била Дракулић и усташки покољ прије 73 године, о којем се раније само магловито знало или се крило. Јован Бабић је у својим књигама дигао трајан споменик тим невиним српским жртвама - рекао је Божић.

Комеморацији су присуствовали чланови породице, родбина, пријатељи, колеге, суграђани, угледни јавни и научни радници.

Јован Бабић је сахрањен на Ребровачком гробљу у Бањалуци.

Преминуо је прије два дана у Универзитетској болници Клиничког центра Бањалука.

Бабић је рођен 1934. године у Црном Лугу код Босанског Грахова, а радни вијек је углавном провео у новинарству.

Био је дугогодишњи дописник Танјуга из Бањалуке, а каријеру је почео у бањалучком "Гласу", затим загребачком "Вјеснику" и другим југословенским листовима.

Аутор је више публикација, документарних репортажа и књижевних радова, за које је добио и награду "Кочићево перо".