latinica  ћирилица
08/07/2015 |  18:43 | Аутор: СРНА

Валс: Ако ослаби Грчка сви ћемо ослабити

Француска ће учинити све што може да задржи Грчку у еврозони, рекао је данас француски премијер Мануел Валс, рекавши да би излазак Грчке из европске монетарне уније могао да има велике геополитичке посљедице за Европу и да би то нанијело штету свјетској економији.

"Задржавање Грчке у еврозони и, према томе, у срцу Европе и ЕУ од највећег је геостратешког и геополитичког значаја", рекао је Валс у обраћању француском парламенту.

Према његовим ријечима, дозволити да Грчка напусти еврозону значило би признање немоћи - а Француска то одбија. "Споразум Атине и кредитора је на дохват руке", истакао је Валс.

Позивајући грчку Владу да реформише порески и пензиони систем, Валс је рекао да Атина мора да има јасну перспективу о томе како ће њени кредитори да распореде њен дуг.

Он је рекао да је стабилна Грчка од стратешког значаја за европске везе са Турском имајући на уму крхке односе на Балкану и тензије на источним границама Европе.

Описујући је као "велику европску нацију" Валс је рекао да је Грчка "европска предстража према Блиском истоку и главни играч на првој линији фронта" у кризи око растуће имиграције.

"Ако ослаби Грчка сви ћемо ослабити. То ће ослабити Европу, а посљедице ће сносити цијела свјетска економија", истакао је Валс.