latinica  ћирилица
08/07/2015 |  18:54 | Аутор: СРНА

Додик и Путин синоћ разговарали телефоном о резолуцији

Предсједник Републике Српске Милорад Додик разговарао је синоћ телефоном са предсједником Руске Федерације Владимиром Путином о британском нацрту резолуције о Сребреници у Савјету безбједности УН, сазнају "Независне новине".
Додик и Путин - Фото: илустрација
Додик и ПутинФото: илустрација

Детаљи разговора нису познати.Британску резолуцију о Сребреници данас је у Савјету безбједности УН блокирала Русија која је уложила вето, уздржане су биле Кина, Нигерија, Ангола и Венецуела, док је преосталих 10 чланица гласало "за".

Предсједник Додик састао се 19. јуна у Санкт Петербургу са министром иностраних послова Русије Сергејом Лавровим који му је тада пренио став Москве да је британска резолуција о Сребреници неприхватљива и антисрпска.

Додик је тада рекао да је Лавров веома јасно потврдио да Русија, а и он лично, веома добро разумију нијансе кад је ријеч о односима у БиХ и да би било каква једнострана резолуција, каква је британска о Сребреници, само довела до још већег раскола у БиХ.

Раније је предсједник Србије Томислав Николић послао писмо Путину у ком је замолио Русију да спријечи усвајање резолуције о Сребреници.

И премијер Србије Александар Вучић на конференцији за новинаре прије два дана позвао је Русију да уложи вето на усвајање британске резолуције.