latinica  ћирилица
08/07/2015 |  19:00 | Аутор: Б92

Руски вето на резолуцију ударна вијест свјетских агенција

Свјетске агенције објавиле су данас као ударну вијест да је Русија ставила вето на резолуцију Савјета безбједности Уједињених нација којом би се злочин у Сребреници окарактерисао као геноцид, уз образложење да би се тиме створиле веће подјеле на Балкану.
Њујорк - Фото: AP
ЊујоркФото: AP

АП у свом извјештају наводи да су амбасадор Русије Виталиј Чуркин и амбасадор Кине Лију Ђијеи, позвали Савјет безбједности да не ставља британску резолуцију на гласање, указујући на подјеле међу 15 чланица, али да је замјеник амбасадора Британије Питер Вилсон инсистирао да се о резолуцији гласа.

Лидери Срба у БиХ и Србија "који имају блиске вјерске и културне везе са Русијом, лобирали су код (руског) предсједника Владимира Путина за глас 'не'", наводи АП.

АП цитира изјаву српског премијера Александра Вучића, након састанка владе у уторак увече, који је рекао да је британска резолуција само водила новим подјелама и 'враћала нас у ровове мржње'.

Америчка агенција наводи и изјаву замјеника британског амбасадора након гласања, који је рекао да је Британија "запањена" руским ветом.

АФП у свом извјештају преноси да је Чуркин нацрт британског текста оцијенио као "неконструктиван, конфронтациони и политички мотивисан" и корак уназад за помирење на Балкану.

Француска агенција преноси изјаву српског предсједника Томислава Николића који је поводом руског вета рекао да је "ово велики дан за Србију".

Ројтерс подсјећа да је гласање одложено један дан пошто су Британија и САД покушале да убиједе Русију да не стави вето на резолуцију.

Србија признаје да се "тежак злочин" догодио у Сребреници и усвојила је декларацију којом се он осуђује 2010, навела је британска агенција.