latinica  ћирилица
08/07/2015 |  19:03 | Аутор: СРНА

Услови за производњу воћа добри, проблем дистрибуција

Услови за воћарску производњу на подручју приједорске регије изузетно су добри, али су евидентни недостаци у дистрибуцији и продаји воћа, рекао је данас у Новом Граду Ецио Пилати из Удружења "Прођето Приједор" које у Републици Српској дјелује 20 година.

Пилати је навео да ово подручје има много сличности у географском положају са регијом Трентино-Алто Адиђе гдје у неким зонама постоје идеални услови за воћарску производњу.

Према његовим ријечима, ова регија производи 70 одсто јабука од укупне производње у Италији или 20 одсто од производње ЕУ.

"Видјели смо производњу у Приједору, Градишци, Козарској Дубици и Новом Граду, гдје су одлични услови за производњу воћа, али је недостатак у завршном дијелу - дистрибуцији и продаји", рекао је Пилати.

Он је подсјетио да су се представници италијанске регије јуче састали са професорима, асистентима и студентима Пољопривредног факултета Универзитета у Бањалуци и сазнали да је припрема стручних људи у овом сектору више него квалитетна и да прати модерне технологије.

"Имате произвођаче и производ. Оно што је потребно и оно што смо и ми урадили јесте удруживање произвођача, као једини начин представљања ван своје зоне", навео је Пилати.

Главни технолог у италијанском конзорцијуму "Ла Трентина" из Трента Андреа Тадиа говорио је о савременим технологијама у воћарској производњи. Он је воћарима из Новог Града, Српца, Бањалуке, Градишке и Шамца представио моделе прихране у различитим вегетационим фазама.

Тадиа је данас рекао да ће у овој италијанској регији за неколико година сви воћари примјењивати систем ђубрења путем наводњавања.

Он је појаснио да је предност комбиновања наводњавања и ђубрења у томе да биљка добије храњиве елементе у моменту када их треба, резултати су видљиви за три до седам дана, а овај начин прихране посебно је користан због наглих промјена временских прилика.

Далибор Панић из Удружења "Добар воћар" каже да је сарадња са Удружењем "Прођето Приједор" раније била усмјерена на повезивање привредника приједорске регије и Италије, а од прије двије године почела је и у дијелу едукације у пољопривреди, посебно за воћаре.

Предсједник Удружења воћара Нови Град Милан Кнежевић каже да ово удружење броји 40 чланова и да је у Новом Граду под засадима воћа око 30 хектара.

Након теоретског дијела предавања у згради општине практични дио обуке настављен је у воћњаку Милана Кнежевића.

Стручни сарадник ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди при Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Мирко Јокић рекао је да су гостима из Италије представљени резултати огледа које је ресор поставио ове године у овом воћњаку.

"Оглед има за циљ испитивање дјеловања регулатора за регулисање бујности крушке, што је један од основних проблема код нас", каже Јокић.

Он је подсјетио да је недавно у воћњаку у Добрљину код Новог Града постављена извјештајно прогнозна станица која ће воћарима омогућити квалитетнију заштиту.

"Планиране су и додатне едукације воћара како би могли на отвореној веб страници користити податке о постојећим и прогнозираним ризицима биљних болести", рекао је Јокић.

Предавање је одржано у организацији Удружења "Добар воћар" и уз подршку ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, Удружења "Прођето Приједор", конзорцијума "Ла Трентина" и општинског Одсјека за пољопривреду.