latinica  ћирилица
08/07/2015 |  19:09 | Аутор: Агенције

Ангела Меркел у Београду

Подржавамо реформе у Србији, које су показале прве позитивне резултате, поручила је њемачка канцеларка Ангела Меркел у Београду.
Ангела Меркел у Београду - Фото: ТАНЈУГ
Ангела Меркел у БеоградуФото: ТАНЈУГ

Меркелова представља најзначајнијег госта, рекао је премијер Александар Вучић на заједничкој конференцији за новинаре.

Вучић се захвалио Меркеловој на доприносу политици мира.

Премијер Вучић је рекао да су односи Србије и Њемачке све бољи. "Ми не тражимо од Њемачке новац већ помоћ у знању, желимо да будемо марљиви као и Нијемци", нагласио је Вучић.

Ангела Меркел у Београду

Њемачка канцеларка Ангела Меркел оцијенила је да се Србија налази пред великим изазовом због проблема миграната.

Она је навела да се и у ЕУ води дискусија о томе, али да због таласа избјеглица нико не би требало да диже зидове.

"Тренутни режим који имамао у Европи више не функционше", рекла је Меркелова.

Она је навела да највећи број миграната стиже у Србију преко Грчке из Сирије и додала да је Србија постала транзитна земља.

"И у ЕУ се води дискусија о томе, никог нећемо да оставимо самог",рекла је Меркелова.

Она је навела да превелики терет пада на мале земље као што су Србија и Мађарска која има 60.000 миграната којој је потребна помоћ.

Премијер Србије изјавио је да Србија због миграната неће подизати зидове јер то није рјешење.

"Разговарао сам са мађарским премијером и нисам успио да га убиједим око подизања зида", рекао је Вучић и указао да је важно да се заједнички и превентивно ради на овом проблему.

Србија је, како је рекао, направила центар за прихватање миграната и то је важна вијест.

"Третирамо их добро, судећи према свим извјештајима УНХЦР-а. Они су се изјаснили да Србију сматрају као најбољу земљу домаћина", рекао је Вучић и навео да су мигранти третирани у складу са свим међународним обавезама.

Према његовим ријечима, и за рјешавање тог проблема потребна је помоћ Њемачке и ЕУ.

Њемачка канцеларка у Београд долази из Тиране, гдје се састала са албанским премијером Едијем Рамом и предсједником Бујаром Нишанијем,а сутра путује у Сарајево, гдје ће разговарати с члановима Предсједништва БиХ.

Њемачки канцелар Ангела Меркел увјерила је земље Балкана да неће бити вјештачког одгађања у њиховом покушају да се придруже Европској унији јер је у интересу блока да их прими.

"Могу да вам кажем да је у нашем властитом интересу да испунимо наше обећање у вези са европском перспективом земаља западног Балкана и да ту перспективу реализујемо, јер се то тиче кредибилитета ЕУ", рекла је Меркелова.

Меркелова је рекла да се ствари морају рјешавати корак по корак. "Желим да кажем да ће све ово функционисати само ако имамо европску перспективу за земље западног Балкана, не само на папиру, већ и у реалности", рекла је она.(СРНА/Тањуг)