latinica  ћирилица
08/07/2015 |  19:20 | Аутор: Вечерње новости

Приштина својата српске факултете

Власти самопроглашеног Косова желе да преузму Универзитет у Косовској Митровици. О томе није било разговора, кажу у Министарству просвјете у Београду.
Приштина својата српске факултете   (twitter) -
Приштина својата српске факултете (twitter)

Влада из Приштине не одустаје од идеје да Србима одузме Универзитет у Приштини са привременим сједиштем у Косовској Митровици.

Министар просвјете у Влади самопроглашеног косова Арсим Бајрами на министарском састанку у Валони, у Албанији, изјавио је да су спремни за "интегрисање универзитета у Сјеверној Митровици у систем високог образовања на Косову". Бајрами је чак изјавио и да приштинске власти спремају интеграцију и да ће се то ускоро догодити. Он је додао и да је то дио Бриселског споразума, једнако као и међусобно признавање диплома.

- Нити смо имали билатерални састанак са Арсимом Бајрамијем, нити је интегрисање овог универзитета поменуто на било ком састанку Платформе за Западни Балкан за образовање и обуку, у организацији Европске комисије - каже др Милован Шуваков, помоћник министра просвјете, који је био члан српске делегације.

Министарство просвјете Србије није дио преговарачког тима у Бриселу, када је ријеч о образовању, а није ни сасвим јасно да ли је питање надлежности над универзитетом заиста тема преговора у Бриселу. Док Бајрами тврди да јесте, министарка у Валди самопроглашеног Косова Едита Тахири иде корак даље - изјавила је да не могу да прихвате дипломе са грбом Србије, као и да "српска страна нема везе са Универзитетом у Косовској Митровици, јер је то институција Косова".

- Србија је покушала то да учини темом за дискусију у Бриселу, али смо ми то одбили - изјавила је Тахири у марту.

Иако не жели да коментарише изјаву Бајрамија, јер га не сматра својим министром, проф. др Срећко Милачић, ректор Универзитета у Приштини са привременим сједиштем у Косовској Митровици, каже да је ова високошколска институција дио образовног система Србије и да нема разлога да тако не остане.

- Радимо према образовном систему Србије и до сада није било разговора на тему било какве интеграције у косовски образовни систем - каже проф. др Милачић. - Познато је да су Албанци и прије 1999. године имали сва права загарантована аутономијом Универзитета, тако да не видим разлог зашто би они нама ускраћивали право на сопствено школовање.

Он напомиње и да је овај Универзитет, са око 11.000 студената, у саставу Европске асоцијације универзитета, што му гарантује сва права као и осталим европским универзитетима, које је акредитовала Комисија за акредитацију Републике Србије.

И Горан Ракић, градоначелник Сјеверне Косовске Митровице, каже да до сада није било разговора на тему интеграције универзитета у косовски образовни систем.

- Питање образовања, здравства као и свих оних области које су кључне за опстанак српског народа на подручју Косова и Метохије, односно области које су предвиђене Бриселским споразумом, као што су просторно планирање, социјална заштита и економски развој српских средина, морају се рјешавати у оквиру Заједнице српских општина - каже градоначелник Ракић.