latinica  ћирилица
08/07/2015 |  19:24 | Аутор: ТАНЈУГ

СПС: Резолуција није водила помирењу у региону

Британски приједлог резолуције о Сребреници није био суштинско и компромисно рјешење које би водило ка наставку искреног помирења у региону, и зато је добро што није усвојена, изјавио је данас функционер Социјалистичке партије Србије Ђорђе Милићевић.
 - Фото: ФОНЕТ
Фото: ФОНЕТ

Милићевић је, у изјави Тањугу, истакао да помирење не може да дође на новим подјелама, тензијама и неразумјевањем. "Акценат мора и треба да буде на култури помирења, поштовања и међусобног уважавања, али и на уравнотеженом приступу када говоримо о свим жртвама", рекао је Милићевић.

Он је додао да британска резолуција о Сребреници није на прави начин цијенила конструктиван допринос Србије процесу стабилизације у региону.

Милићевић је подсјетио да је српски парламент једини у региону који је осудио злочине над другим народом, док је српско правосуђе истовремено процесуирало бројне одговорне за догађаје у Сребреници.

"Србија је много пута до сада показала своју посвећеност у борби за осуду и санкционисање свих злочина. Србија жели, и то је показала, мир, стабилност, добросусједске односе, сарадњу и просперитет у региону", рекао је Милићевић.

Како је истакао Социјалистичка партија Србије у потпуности подржава спремност предсједника Владе Србије да оде на обиљежавање 20 година Сребренице.

"Србија жели кроз разговор и дијалог да рјешава сва отворена питања, уколико она постоје, али исто тако Србија неће дозволити да је било ко понижава. СПС даје пуну подршку Влади Србије у одбрани националних и државних интереса, јер само Србија која брани своје националне и државне интересе може да буде јака, поштована и уважавана", рекао је Милићевић.