latinica  ћирилица
08/07/2015 |  21:05 | Аутор: СРНА

СНСД: Ако нестане Дејтонског споразума-нестаће и БиХ

Савез независних социјалдемократа саопштио је вечерас да уколико нестане Дејтонског споразума, иза кога се по потреби сакривају политички представници Бошњака, нестаће оно што је њиме и настало - а то је БиХ.

"Република Српска старија је од БиХ за чији 'опстанак' и очување се залаже СДА", поручили су из СНСД-а, реагујући на данашње саопштење СДА у којем позивају предсједника Републике Српске Милорада Додика да повуче приједлог о одржавању референдуму о Суду и Тужилаштву БиХ, јер су те институције, како кажу, у надлежности БиХ, а не ентитета, те да "свако задирање ентитета у компетенције државе представља грубо кршење Дејтонског мировног споразума".

Из СНСД-а подсјећају СДА да је БиХ 1995. године БиХ састављена у Дејтону и то од ентитета који су формирани прије мировне конференције, што пише и у самом Уставу.

У саопштењу се истиче и да је правосуђе по Дејтонском мировном споразуму, као и по Уставу БиХ, који је дио тог споразума, у искључивој надлежности ентитета, и да то у СДА веома добро знају.

"Зато Република Српска, која је дио свог суверенитета и субјективитета у име мира унијела у БиХ има право да своје грађане пита шта мисле о кршењу тог истог Споразума противправним наметањем закона и институција у БиХ, попут Суда и Тужилаштва", наводи се у саопштењу СНСД-а.

Да су 1995. године инсистирали да правосуђе буде на нивоу БиХ, истичу из СНСД-а, Република Српска ни тада не би ставила свој потпис на споразум.

"Зато правосуђе и јесте остало у надлежности ентитета, а не БиХ. Једине институције које већ годинама раде против Устава БиХ су управо Суд и Тужилаштво, јер су на силу инсталисане, иако их нема у Уставу БиХ", наглашава се у саопштењу из СНСД-а.