latinica  ћирилица
08/07/2015 |  21:19 | Аутор: РТРС

Милановић моли Платинија за разумијевање

Премијер Хрватске Зоран Милановић писао је предсједнику Европске фудбалске асоцијације (УЕФА) Мишелу Платинију, у намјери да да спаси репрезентацију своје земље избацивања из квалификација за шампионат Европе 2016.

Репрезентацији Хрватске пријети велика казна због инцидента на утакмици са Италијом у Сплиту, када је на терену стадиона "Пољуд" био исцртан кукасти крст.

Писмо Милановића преносимо у цјелости:

"Упућујем Вам ово писмо забринут за судбину хрватске националне селекције током дисциплинског поступка који је посљедица тужног инцидента на маргинама квалификационог меча за ЕУРО 2016. Хрватска – Италија у Сплиту 12. јуна. Још увијек непознати починитељи јасно су и одлучно осуђени са свих страна политичког спектра и од свих државних институција. Њихов чин наишао је на презир велике већине хрватских грађана. Покренуто је опсежно криминалистичко истраживање, за које се надамо да ће донети резултат и да ће починитељи бити пронађени у најскорије вријеме.

У овом контексту, желио бих истаћи да је Хрватска током Другог свјетског рата имала највећи удио антифашистичких снага међу становништвом у окупираној Европи. Грађана Хрватске било је највише у партизанским одредима током рата. Истичем ово како бих појаснио да за починитеље гнусног чина у Сплиту нема подршке нити разумијевања у хрватском друштву. Њихов чин усмјерен је прије свега против Хрватског фудбалског савеза, и то због унутрашњег сукоба Савеза с дијелом навијача, а никако није подршка нацистичкој или фашистичкој идеологији, нити је усмјерен против хрватске репрезентације.

Разумијем да ће највјероватније бити санкција против ФС Хрватске. Међутим, желио бих апеловати на разумијевање УЕФА и упозорити на чињеницу да Хрвати живе и дишу са својом репрезентацијом. Навијачи су били дубоко шокирани након инцидента, у страху од правичне казне. Драконска санкција која би озбиљно наштетила или чак спријечила успјех репрезентације у досадашњим, за нашу националну селекцију, изврсним квалификацијама за ЕУРО 2016, ишла би на руку управо онима који желе срушити Савез, али то би уништило и репрезентацију. То би био неизбрисив ожиљак на души хрватских навијача те би дугорочно наштетио фудбалској игри у Хрватској.

Апелујем на Вас, господине предсједниче, не допустите да се ЕУРО 2016 одржи без судјеловања свих најбољих националних репрезентација. Игра се мора одиграти на фудбалском терену", стоји у писму Милановића упућеном Платинију.