latinica  ћирилица
08/07/2015 |  21:22 | Аутор: Агенције

Грајпелу пета етапа Тур д'Франса

Њемачки бициклиста Андре Грајпел побједник је пете етапе Тур д'Франса воженој на дионици од Арена до Амијена.
Тур д' Франс (ФОТО: youtube.com) -
Тур д' Франс (ФОТО: youtube.com)

Он је оставио иза себе највеће конкуренте у спринтерским етапама Петера Сагана и Марка Кавендиша.

Вођство у генералном пласману задржао је Нијемац Тони Мартин, који има 12 секунди предности над Британцем Крисом Фрумом, а 25 испред Американца Тиџеја Ван Гардерена.

Грајпел, популарни "Горила", који је тај надимак добио због своје снажне грађе, освојио је тако своју другу етапу на овогодишњем Туру, а до тријумфа је поново дошао новим сјајним спринтом.

Пета етапа била је дугачка 189,5 километара и возила се од Араса до Амијена. Грајпел је тако повећао предност у бодовима и задржао зелену мајицу, са 32 бода више од Словака Сагана.

"Радујем се што сам до сада побиједио у двије етапе, само је штета што не могу да будем на подијуму с целим тимом. Сви су урадили сјајан посао за мене данас", рекао је Грајпел.

Возачи из Њемачке побиједили су три етапе од досадашњих пет. Жуту мајицу задржао је Тони Мартин.

"Три етапе и жута мајица за Њемачку! Невјероватно! Нисмо могли ни да сањамо о бољем почетку. Ово је добро за навијаче, повратили смо свој углед", рекао је Мартин одмах послије трке.

На 25 километара до циља, поново се десио велики удес, када је око 30 возача пало, али је брзина била умјерена, тако да се чини да нико није озбиљније повријеђен.

Шеста етапа возиће се у четвртак од Абервила до Авра у дужини од 191,5 километара, од чега ће се око 120 километара возити уз морску обалу, а помоћ возачима представљаће чести вјетрови на путевима Нормадије.