latinica  ћирилица
08/07/2015 |  22:18 | Аутор: РТРС

"Актуелно" о руском вету у СБ (ВИДЕО)

О руском вету на Резолуцију о Сребреници говорили су и гости емисије "Актуелно".
Актуелно 08.7.2015. - Фото: РТРС
Актуелно 08.7.2015.Фото: РТРС

Остаје нејасно зашто је Велика Британија толико инсистирала на резолуцији, када је знала да она неће проћи, имајући у виду раније познате ставове Кине и Русије, сагласни су Владислав Јовановић, бивши амбасадор Југославије у Савјету безбједности Уједињених нација, Игор Давидовић, бивши амбасадор БиХ у Бриселу и Вашингтону и Жељко Будимир, стручњак за међународне односе на Факултету политичких наука у Бањалуци. 

- Нема сумње да је политичка активност која је вршена из Београда и Бањалуке према тим двјема сталним чланицама Савјета безбједности имала један позитиван ефекат, али се мора додати и друга ствар, а то је да је тзв. једнополарна структура међународних односа формирана и обликована послије Хладног рата сада почела да добија ривала у успињању појединих земаља, међу њима Русије и Кине, које исказују жељу да буду субјекат, а не објекат у рјешавању међународних проблема, рекао је Владислав Јовановић, бивши амбасадор Југославије у Савјету безбједности Уједињених нација у емисији "Актуелно".

Савјетника предсједника Народне скупштине Републике Српске Игор Давидовић истакао је да се комплетна акција која се назива резолуција Велике Британије у Савјету безбједности УН-а у принципу може лоцирати на свој локални оквир и један далеко шири глобални оквир.

- Њемачко-британска иницијатива је имала за један од својих циљева да нам свима покаже  ко су сада лидери на подручју Западног Балкана, ко креира одређена политичка рјешења и одлуке које се нас тичу, додао је Давидовић.

- Русија након укидања, боље речено суспензије пројекта Јужни ток и даље показује дипломатску присутност на подручју Балкана. Овим ветом на резолуцију Велике Британије Русија је то и доказала. Могло би се рећи да је Русија овдје имала суптилан приступ, нагласио је Жељко Будимир, стручњак за међународне односе ФПН Бањалука.