latinica  ћирилица
11/07/2015 |  07:52 | Аутор: РТРС

Вучић нападнут након комеморативног скупа у Поточарима (ВИДЕО)

Премијер Србије Александар Вучић засут је каменицама док је у сакралном дијелу Меморијалног центра у Поточарима полагао цвијет, а маса је узвикивала "Алаху екбер".
Вучић нападнут у Поточарима - Фото: ТАНЈУГ
Вучић нападнут у ПоточаримаФото: ТАНЈУГ

13.02 Делегација Србије на челу са Вучићем је Поточаре напустила након напада у коме је премијер погођен каменом у главу, а наочаре сломљене.

Делегација и премијер Србије нападнути су каменицама, ципелама и флашама с водом. У покушају да заштите премијера Вучића чланови његовог обезбјеђења су отворили панцир торбе. Нападачи су викали "Алаху егбер" (Бог је велики). "Умри четниче"...

Појединци из масе су насртали на обезбјеђење српске делегације у покушају да дођу до Вучића и том приликом је дошло до физичког обрачуна са члановима обезбјеђења. 

Полиција је интервенисала и сукобила се са нападачима, а српска делегација је евакуисана.

Поглавар Иламске заједнице у БиХ Хусеин Кавазовић одреаговао је на инцидент обративши се скупу позивом на мир и достојанство.

12.44 У Поточарима је завршен комеморативни скуп посвећен 20 година од страдања Бошњака из Сребренице и сусједних општина, на којем су се обратили бројни домаћи и страни високи званичници.

Након комеморативног скупа, бројне домаће и стране делегације положиће цвијеће и одати почаст страдалима у сакралном дијелу Меморијалног центра.

Високи представник у БиХ Валентин Инцко поручио је на комеморативном скупу да треба окренути нову страницу и започети нови вијек, као што су некада велики непријатељи, а данас стубови Европе - Французи и Нијемци урадили након Другог свјетског рата.

Он је навео да се данас у Сребреници потврђује да нема лоших народа, само лоших појединаца.

Члан Предсједништва БиХ Драган Човић рекао је да "живот и суживот иду руку под руку у БиХ", да из Сребренице мора отићи порука да мир нема цијену, те да не треба допустити било коме "да на светости ових жртва гради нове сукобе".

Премијер Турске Ахмет Давутоглу поручио је да се мора подржавати мир у БиХ, јер он значи мир на Балкану, Европи и свијету.

"Нећемо заборавити оно што се десило овдје, али не можемо пропагирати мржњу и освету", рекао је Давутоглу.

Предсједник Хашког трибунала Теодор Мерон поручио је на комеморацији да ће "одговорни носити ову стигму и она ће бити упозорење свима", те да се никада не смије заборавити прошлост.

Главни тужилац Хашког трибунала Серж Брамерц поручио је да сада локални судови морају наставити рад Трибунала, јер треба процесуирати још стотине случајева злочина, као и да међународна заједница наставља са тражењем несталих.

Предсједник Словеније Борут Пахор поручио је да опроштај и помирење захтијевају пуно храбрости и повјерења и да је то једини пут за бољу будућност.

Црногорски предсједник Филип Вујановић је приликом доласка у Сребреницу изјавио да Црна Гора изражава поштовање жртава овог злочина, поруку помирења и жељу да овај простор никада више не буде близу било каквог неспоразума који би својим обимом и количином довео до тога да се поремети стабилност.

12.39 Предсједница Хрватске Колинда Грабар Китаровић изјавила је у Поточарима да чврсто вјерује у помирење и нови почетак заснован на истини, прихватању одговорности и саосјећању за патње и бол сусједа и суграђана.

12.15 Бивши предсједник САД Бил Клинтон захвалио је предсједнику Владе Србије Александру Вучићу што је, како је рекао, показао храброст да дође у Поточаре и додао да очекује да ће то урадити и предсједник Србије Томислав Николић.

Клинтон је рекао и да је рат који је повео у БиХ, а касније и на Косову било нешто од најважнијих ствари које је урадио док је био на позицији првог човјека САД.

12.05 Замјеник генералног секретара УН Јан Елијансон пренио је данас саосјећање и солидарност првог човјека Свјетске организације Бан Ки Муна породицама свих жртава које, како је рекао, УН и међународна заједница нису успјеле да заштите. Говорећи на комеморацији, Елијансон је рекао да се УН поново обавезују да ће цијела истина о томе шта се догодило у том граду ратне 95. године бити откривена. Потрага, додао је, за оним који нису пронађени ће бити настављена, а правда ће стићи одговорне.

11.03 Комеморација у Поточарима почела је обраћањем начелника општине Сребреница Ћамила Дураковића који је рекао да ће данас, на 20 година од злочина над Бошњацима, у Меморијалном центру Поточари бити укопани посмртни остаци 136 особа убијених у јулу 1995. године.

На скупу је предвиђено обраћање 16 званичника, а након тога ће бројне домаће и стране делегације положити цвијеће и одати почаст страдалима у сакралном дијелу Меморијалног центра.

Предвиђено је да полагање цвијећа почне у 12.00 часова, а у 12.45 часова кратак културни програм, након чега ће услиједити вјерски обред и сахрана 136 идентификованих посмртних остатака настрадалих.

За сада нису забиљежени инциденти на скупу у Поточарима, који обезбјеђују јаке полицијске снаге и којем присуствује велики број грађана из разних крајева БиХ, бројне домаће и стране делегације.

10.12 Делегација Србије, предвођена премијером Александром Вучићем стигла је у Поточаре, гдје је дочекана звиждуцима окупљених грађана. Вучић се по доласку уписао у књигу жалости. Вучић је у књигу жалости написао да изражава поштовање према свим жртвама и њиховим породицама и да вјерује у другачију и бољу будућност у односима српског и бошњачког народа.
"Овде, у Сребреници, обавеза сваког од нас је да погнемо главу, не заборавимо и почнемо да стварамо другачију будућност", написао је Вучић.

Премијер Србије је изразио наду да се тако ужасан злочин никада више неће догодити.

Једна од представница Удружења "Мајке Сребренице" Вучићу је на ревер закачила Сребренички цвијет.

Александар Вучић у Сребреници

Делегације улазе у комеморативну собу, гдје ће обраћањем званичника почети комеморација поводом 20 година од страдања Бошњака у Сребреници.

Уочи доласка у Сребреницу, Вучић је поручио да Србија јасно и недвосмислено осуђује ужасни злочин у Сребреници, да његова рука помирења остаје пружена без икакве политике и да Влада Србије жели заједнички живот са Бошњацима.

Међу пристиглим делегацијама је и делегација Владе Српске, предвођена министром за избјеглице и расељена лица Давором Чордаш, у којој је и потпредсједник Српске Јосип Јерковић.

У Сребреницу је стигао и бивши амерички предсједник Бил Клинтон, предсједник Српског народног вијећа из Хрватске Милорад Пуповац, делегације земаља из региона - Словеније, Црне Горе, Македоније, Хрватске.

10.05 Висока представница Европске уније за спољну политику и безбједност Федерика Могерини поручила је данас да је оно што се прије двадесет година догодило у Сребреници срамота за Европу и да је једини начин да се она превазиђе рад на превазилажењу подјела, заједништву и европским интеграцијама.

7.52 На комеморацији поводом 20 година од страдања Бошњака из овог краја присуствоваће више од 90 страних делегација.

У Поточаре би, како је најављено, требало да дође премијер Србије Александар Вучић, предсједници Словеније Борут Пахора, Хрватске - Колинда Грабар Китаровић, и Црне Горе Филип Вујановић. Најављен је и долазак премијера Турске Ахмета Давутоглуа и делегација Европске уније, САД, Међународног суда за ратне злочине и Европског парламента.

Амбасадор Руске Федерације у БиХ Петар Иванцов неће присуствовати због става руководства Организационог одбора. Организациони одбор и представнице удружења која окупљају сребреничке мајке поручили су руском амбасадору у БиХ да му не треба "пасти на памет да дође у Сребреницу".

Комеморацији неће присуствовати ни висока представница Европске уније, Федерика Могерини. Свој недолазак Могеринијева је образложила због завршних преговора са Ираном у Бечу, чији је координатор.

Како је најављено, комеморацији ће присуствовати потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Сенад Братић и народни посланици Жељка Стојичић и Добрила Дринић.

Комеморативни скуп ће обезбјеђивати 1.200 припадника Полиције Републике Српске, уз подршку свих безбједносних структура у БиХ.

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач јуче је изразио увјерење да ће комеморативни скуп протећи уредно, без инцидената, истакавши да је то у интересу Српске.

На путевима у овој регији на снази је забрана превоза експлозивних средстава ради безбједности обиљежавања годишњица и српског и бошњачког страдања.

Данас ће у овом подручју бити на снази посебан режим саобраћаја како би сви који се одлуче могли безбједно да стигну у Поточаре и врате се након комеморације.