latinica  ћирилица
12/07/2015 |  13:02 | Аутор: РТРС

Помен српским жртвама у Подрињу (ВИДЕО)

У Сребреници се данас обиљежавају 23 године од страдања 69 српских цивила и војника, које су убиле муслиманске снаге под командом Насера Орића на Петровдан 1992. у сребреничким селима Залазје и Сасе и братуначиким Биљача и Загони.
Парастос на братуначком гробљу - Фото: ТАНЈУГ
Парастос на братуначком гробљуФото: ТАНЈУГ

Служењем парастоса код спомен-костурница страдалима у два протекла рата на Залазју код Сребренице, прислуживањем свијећа за покој душа 69 погинулих на данашњи дан 1992. године и полагањем цвијећа на спомен-обиљежје, данас су обиљежене 23 године од великог српског страдања у сребреничкој општини на Петровдан.

Изасланик предсједника Републике Српске Миладин Драгићевић рекао је да је у Залазју почињен стравичан злочин над Србима за који нико није одговарао, истичући да је боли то што свјетска јавност говори само о страдању једног народа на овом простору.

"Бол је бол и жртва је жртва без обзира коме народу припада и сигурно ће доћи вријеме да се прихвати истина о српском страдању и нећемо од тога одустати, као ни од захтјева да починици злочина над Србима буду процесуирани", поручио је Драгичевић.

Говорећи о нападу на премијера Србије Александра Вучића током комеморације у Поточарима, Драгичевић је рекао да је свијет могао да чује и види како је бошњачка страна одговорила на руку помирења пружену у име српског народа и Србије.

Парастос на братуначком гробљу

"Незамисливо је нормалном уму да вас неко позове у кућу, а онда вас нападне и изложи линчу. Свијет је јуче могао да се увјери ко жели помирење, а ко и даље шири мржњу и лажи. Нас боли што свјетска јавност говори само о страдању једног народа на овом простору, а ми знамо истину која је болна и коју ћемо понављати и нећемо никада заборавити, а то је да је овдје страдао и српски народ", рекао је Драгићевић.

Изасланик српског члана предсједништва БиХ Зоран Ђерић рекао је да су људи који су овдје убијени страдали само зато што су били Срби.

"Очекујемо да свијет осуди злочине над Србима, али и представници бошњачке власти и да дају допринос да починиоци злочина одговарају и тиме да покажу да им је стало до истине, правде и мира на овим просторима. Без тога не може доћи до опраштања и помирења", рекао је Ђерић.

Он каже да се не може само тражити извињење од српске стране, а да за злочине над Србима нико не одговара.

"Помирење, опрост и заједнички живот су могући само када се процесуирају и злочини почињени над Србима и злочинци одговарају за недјела", поручио је Ђерић.

Предсједник Одбора за обиљежавање страдања српског народа Сребренице Милош Миловановић рекао је да су Срби у сребреничкој општини масовно страдали од 1992. до 1995. године и да због тога још нико није одговарао.

Парастос на братуначком гробљу

"Надамо се да ће демократски правдољубиви свијет схватити да је истина да су овдје и Срби страдали и починиоци злочина над Србима треба да одговарају. Тек када се то догоди може доћи до помирења, мира и суживота на овом простору", рекао је Миловановић.

Он се захвалио свим учесницима меморијалне манифестације "Петровдански дани" која се традиционално организује у знак сјећања на страдале Србе на Петровдан 1992. године и данас је завршена парастосом на Залазју.

Чланови породица и представници борачких организација и организација породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила из Сребренице поново су данас изразили незадовољство радом Хашког трибунала, Тужилаштва и Суда БиХ.

Они су указали на то да још није нико процесуиран за бројне масакре и злочине које су муслиманске снаге из Сребренице починиле над Србима из ове општине у посљедњем рату, гдје су убили 474 српских цивила и војника, међу којима је било деветоро дјеце, 57 жена и 65 стараца, а више од половине су масакрирали.

И ове године на Залазју је поновљено да Борачка организација, породице и саборци неће одустати од правде и доказивања истине о српском страдању у овом крају.

Драгица Лазаревић, којој су на Петровдан на Залазју погинули муж и два брата и размијењени су, каже да јој је лакше након што су сахрањени, али и даље боли неправда што нико није одговарао за мучења и убиства заробљених без суђења и права на одбрану.

Парастос на братуначком гробљу

"Тражимо да злочинци напокон одговарају или да се укида правосуђе БиХ", поручила је ова огорчена жена.

Ове године је многоструко више делегација присуствовало, одало почаст и положило цвијеће на спомен обиљежје на Залазју него свих претходних година, а страних новинара скоро да је било више него преживјелих становника Залазја.

Шеф мисије ОЕБС-а у БиХ Џонатан Мур није био на залазју, али је јутрос присуствовао богослужењу у сребреничкој цркви Покрова Пресвете Богородице.

Претходно су чланови породица погинулих, саборци и борачка и општинске делегације Сребренице и Братунца положиле цвијеће на гробљу у Братунцу, гдје је сахрањен највећи број страдалих, те на српским стратиштима у Биљачи и Сасама.

Цвијеће на спомен-обиљежје, осим Драгичевића и Ђерића, положиле су делегације ОХР-а, републичке и општинских организација породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, борачких организација Сребренице, Братунца и Зворника, те општина Братунац и Сребреница, делегација Српског националног вијећа Црне Горе, Покрета "Источна алтернатива" из Београда, те мноштво страначких делегација из Републике Српске и Србије.

Парастос на братуначком гробљу

Српску заставу на спомен обиљежје положила је делегација Покрета "Образ" из Београда.

Јаке муслиманске снаге из Сребренице под командом Насера Орића 12. јула 1992. године упале су у више српских села у сребреничкој и братуначкој општини убијајући, пљачкајући и палећи све што су стигле, настављајући систематско и планско етничко чишћење српских простора у сребреничкој општини, започето у априлу.

Осим 69 погинулих на Петровдан 1992. године, нестало је и заробљено још 22 Срба, а велики број их је рањен.

Након мучења и злостављања у сребреничким логорима сви су убијени, а посмртне остатке њих 10 случајно је пронашао тим за тражење несталих из Тузле 10. јуна 2011. године на Залазју, приликом тражења муслиманских жртава.

Ови посмртни остаци су након више од годину дана идентификовани и сахрањени 2012. године на Петровдан. Посмртни остаци два лица су пронађени и сахрањени раније, а за још 10 Срба несталих тог дана и даље се трага.

Служењем парастоса на Залазју завршен је 19. меморијални и културно-спортски програм "Петровдански дани" који је поводом 23 године од страдања сребреничких Срба организовао Одбор за обиљежавање српског страдања Сребренице.

За почињене злочине над Србима из Сребренице и средњег Подриња још нико није одговарао.